Mechelen met kinderen

Blog | Waarom een citytrip Mechelen met kinderen een topidee is

Op zoek naar een leuke stedentrip? Mechelen is een echte aanrader! Zowel bij mooi als slecht weer is er in deze sfeervolle stad van alles te beleven voor het hele gezin. Van een leuke speurtocht door de stad en gezellige terrassen tot een boottochtje op de Binnendijle. En van een te gek doe-centrum tot het beklimmen van de hoge Sint Romboutstoren. Wil jij ook naar deze kinderstad? Sla deze tips niet over!  

 

Aanrader: Mechelen met kinderen

Onlangs waren Tessa en ik met de kids op uitnodiging van Visit Mechelen een weekend met de kids in deze mooie Belgische stad. Vanaf Amsterdam ben je met de Intercity naar Brussel in twee uur en tien minuten in Mechelen. Supersnel en ook nog eens een leuke rit met kids!

Tessa en Mila, Kaya, Ian en ik sliepen in het geweldige Martin’s Patershof. Een kerk verbouwd tot hotel. Wauw! We sliepen in een ruime suite vol mooie details, glas-in-lood ramen en bogen in het plafond. De kinderen keken hun ogen uit en wij ook! Als je het hotel uitloopt, ben je in een paar minuutjes lopen in hartje centrum. Ideaal dus voor een stedentrip.

| LEES OOK: Overnachten in een kerk verbouwd tot luxe hotel: gaaf!|

 

Wandeltocht door het mooie centrum

In het centrum van Mechelen barst het van de gezellige terrasjes, leuke restaurants, mooie panden en opvallende muurschilderingen. Heerlijk om lekker doorheen te slenteren. Ook met kinderen, want overal is wel iets te ontdekken: van een zwemmende hond op een hoog gebouw tot een klein parkje met superleuke speeltuin. Op zoek naar een kindvriendelijk restaurant? ‘Rommy Rombouts‘ leidt je de weg. Zie je deze blauwe mascotte van Mechelen Kinderstad, dan weet je dat het restaurant iets speciaals heeft voor kinderen. Van kleurpotloden tot speelhoek of kindermenu voor de kleinsten. Handig!

Een leuke manier om de stad te verkennen met kinderen zijn de interactieve wandelingen ‘Mechelen stuurt je stappen‘ die je bij Visit Mechelen op kunt halen of kunt downloaden. Er zijn twee interactieve tochten kriskras door Mechelen: ‘Van Arend tot Zwaluw’ neemt je op een beestige ontdekkingstocht door de stad, ‘Met Natte Voeten’ is een avontuurlijke stadswandeling voor echte waterratten.

Wij kozen voor de wandeling dwars door het centrum en dat was een succes. Het drietal ging met het Grote Plan op pad: een wandelboek met opdrachtenblad vol leuke weetjes voor jong en oud. Je ziet de highlights van het centrum. Je loopt over de Grote Markt, langs de kathedraal, door steegjes en langs historische gebouwen. Onderweg zijn genoeg plekken om even wat te drinken en bijzondere plekken voor kinderen om te spelen. De wandeling duurt zonder pauzes ongeveer 1,5 uur.

 

Glijden van Opsinjoorke

Ga je liever zelf op pad met de kids in Mechelen? Sla dan Opsinjoorke niet over. In een park naast de Sint Romboutstoren ligt dit reusachtige gele beeld waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Kaya, Mila en Ian vonden het te gek om hier rond te rennen, op het beeld te klimmen, te klauteren en vanaf te glijden. Meer zien van Opsinjoorke? Op de Grote Markt staat zijn standbeeld.

 

De Sint Romboutstoren beklimmen

De Sint Romboutstoren wil je zéker niet missen. Tijdens de klim naar boven ga je langs verschillende torenkamers, zoals de klokkenkamer, beiaardskamer en het torenuurwerk. Bovenaan de toren is op 97 meter hoogte de skywalk. Wauw, wat een fantastisch uitzicht over Mechelen, helemaal tot aan Brussel en Antwerpen toe! Zorg wel dat de kinderen goed kunnen lopen. Kaya (7) en Mila (5) konden het goed aan. Ze sjeesden de wenteltrap op en stopten pas als ze bij een torenkamer waren aangekomen. Ian (3) zat lekker in de draagzak op mijn rug. Dus helemaal goed voor hem en mij (vooral voor mijn beenspieren!). Ze vonden het alle drie een geweldig avontuur, met de smalle trap, bijzondere kamers en het adembenemende uitzicht. Aanrader!

 

Boottochtje op de Binnendijle

Een boottochtje over de Mechelens levensader hoort echt bij een citytrip Mechelen. Je stapt midden in de binnenstad op, aan het voetgangersbruggetje tussen de Vismarkt en de Haverwerf. Al dobberend geniet je in drie kwartier van de mooie highlights langs het water. De oudste stenen brug van Vlaanderen, de Hoogbrug, het imposante Oud Zwembad, de vroegere stadswallen en het natuurgebied De Nekker – Mechels Broek: allemaal hartstikke leuk! Van 6 april tot 3 november kun je dagelijks aan boord stappen bij de rondvaarten van Rederij Malinska. Meer informatie vind je hier. 

 

Doe-Centrum voor wetenschap en technologie

Ook buiten het sfeervolle centrum is van alles te doen voor kinderen. Op een paar minuten rijden van het station, of op zo’n tien minuten fietsen, ligt in Mechelen-Zuid Technopolis: het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie. Wij zijn fan! En we komen zeker eens terug, want aan een (halve) dag heb je hier echt niet genoeg. De proefjes, interactieve tentoonstellingen, demonstraties en workshops zijn onwijs leuk. Technoleis heeft een aparte afdeling voor kleuters. Zij kunnen er winkelen in een supermarkt, in een ambulance rijden, hoge torens bouwen, daken repareren, pizza bakken, fietsen met een skelet en geld pinnen. Ian vond de bouwhoek geweldig, maar ook de plek waar je kunt ‘leven’ onder de grond. Kaya en Mila vonden alles leuk, van een baan bouwen voor een bal tot de waterhoek. Net als de vragen over het menselijk lichaam of over dieren (welke drol is van welk dier) tot de klimwand.

Nog meer kidsfun

In deze kinderstad is zóveel te doen, dat wij niet overal aan toe zijn gekomen in één weekend. jammer, want we willen zeker nog eens naar het Speelgoedmuseum. Hier vind je de meest uitgebreide speelgoedcollecties van Europa, met speelgoed van alle uithoeken van de wereld, van zowel vroeger als nu. Je hoeft hier niet alleen naar te kijken, je mag er natuurlijk ook uitgebreid mee spelen, leuk! In dit museum is ook de tentoonstelling ‘Het LEGO blokje: 60 jaar creatief bouwplezier’ met bouwzone.

Of het familieparcours in Museum Hof van Buysleyden. Hier wordt de bourgondische geschiedenis tot leven gewekt met uitleg en leuke anekdotes over het bourgondische tijdperk. Ook dat lijkt ons superleuk. Dus Mechelen: we komen terug!

Binnenkort meer tips voor een citytrip Mechelen. Ben jij weleens in deze stad geweest? Wat vond jij het leukst om te doen met kinderen? 

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie