vakantie met Sebas Labrie, Kim Vos en Ziggy

Interview | 6x vakantie met Sebastiaan Labrie, Kim Vos en zoontje Ziggy

Sebastiaan Labrie, Kim Vos, zoontje Ziggy (3,5) en hond Boef (11) doen waar veel mensen alleen maar van dromen. Ze hebben alles achter zich gelaten om al reizend de tijd te nemen om zichzelf en het leven te onderzoeken. De droomreis in een omgebouwde bus begon acht maanden geleden in Cartagena, Colombia en ze zien wel waar hij over twee jaar eindigt. De avonturen van dit mooie gezin zijn te volgen via Our Orange Happiness. Hier alvast een inspirerend voorproefje! 

 

1. Waarom deze – geweldige – reis?

We brainstormen al 16 jaar over samen veel en lang reizen. En de dromen hebben al vele vormen gehad. Met de komst van Ziggy kwam het plan van reizen in een zelfgebouwd huis op wielen terug op tafel. Laten we eerst naar India gaan, dachten we. Dan rijden we van yogaleraar naar yogaleraar om dan uiteindelijk in Noord-India een langdurige intense training te doen. Daarna trekken we verder richting Tibet/Nepal/Butaan. En dit alles in een jaar tijd, omdat we ook een jaar in Zuid-Amerika wilden hebben. Pfff, we worden weer duizelig bij het opschrijven van de oude plannen!

We kochten een oude bus, bouwden die om tot huis op wielen en bepaalden de vertrekdatum. Naarmate de vertrekdatum vorderde, werden de reisplannen ook echt duidelijk. Waarom zoveel in een korte tijd willen proppen? Laten we naar Zuid-Amerika gaan en daar de volle 2 jaar de taal leren en de lokale natuur bestuderen door de ogen van Ziggy. Dat is meer dan genoeg.

We hebben de bus naar Cartagena in Colombia verscheept, dit bleek de meest gunstigste aankomsthaven voor de bus. En zo begon de reis in Colombia en hebben we de afgelopen 7 maanden pas 2 landen bezocht. We blijken echte slow travellers te zijn. Wat we allemaal nog gaan zien… geen idee. Plannen worden gemaakt om ze de week daarna weer te veranderen.

 

2. Wat is tot nu toe het hoogtepunt?

We hebben al vele hoogtepunten mogen beleven, maar het makkelijkste antwoord is Ecuador. Ja, we zijn nu pas in twee landen geweest, maar Ecuador is relatief onbekend in Nederland. Men heeft allerlei ideeën bij Brazilië, Argentinië, Peru en wellicht ook Colombia, maar je hoort zelden iets over Ecuador. Terwijl het een ideaal land is om rond te reizen met kleintjes. Het is namelijk klein en fijn. Reisafstanden zijn kort (lees: geen jengelende kiddoos achter in de auto) of makkelijk met lokale bussen te doorkruisen op een relatief kindvriendelijke manier. En het allerbelangrijkste: het land heeft ongelooflijk veel te bieden. Het Ecuadoriaanse regenwoud is zeer goed te bereiken in vergelijking met bijvoorbeeld Peru en Brazilië. Waanzinnige giganten van bergen bieden een prachtig speelveld. En binnen een paar uur rijden zit je weer op een zalig strand met de meest mooie zonsondergang. Ook zijn daar natuurlijk de Galapagos eilanden, maar dan moet je wel een tasje geld meenemen. Wanneer je een soortgelijke ervaring wilt hebben en minder centjes wilt neertellen, kan je ook naar ‘isla de la plata’ ofwel ‘the poor mans galapogos. Keuzes al om voor iedereen. Wij zijn Fan!!

3. Welke dingen vallen tegen?

Er zijn eigenlijk geen dingen die tegen vallen. Wellicht omdat we voor vertrek al veel ideeën hadden losgelaten. Het was wel wennen dat wij, de ouders, zo weinig tijd voor elkaar hebben. We begrepen dat het een onderdeel van deze reis zou worden, maar de realiteit is altijd weer iets anders. We hebben alleen echt tijd voor elkaar als Ziggy slaapt. Dat is schakelen, maar uiteindelijk leer je hoe je prima samen tijd hebt met de kleine man erbij. Wij genieten enorm van samen rijden. Op de weg naar het onbekende, luisterboekje aan en dan kunnen we heerlijk bomen over het leven. Daar zijn we goed in en hebben we nodig.

 

4. Wat vinden jullie het mooist aan samen rondreizen?

Het mooiste aan reizen met je kleine ventje, is het 24/7 samen leven. Het leven samen delen in de meest intieme en intense vorm die we ons kunnen voorstellen. Elkaar door en door leren kennen en waarderen. Eerlijk zijn in wie je bent en leven in het nu. Intens is het zeker, want je leeft samen in een kleine ruimte en alledrie hebben we een grote mond, maar this is it en dat maakt het ook zo mooi. Ieder heeft zijn eigen zoektocht en heeft daar de nodige ruimte en tijd voor nodig . Deze proberen we elkaar te geven, maar dat lukt niet altijd. Dag in dag uit, samen op reis in een camperbus zorgt ervoor dat je het vaak samen moet doen.

5. Wat willen jullie Ziggy meegeven op reis?

Dat het leven prachtig is. Dat ondanks de momenten dat je niet lekker in je vel zit, er altijd weer iets te ontdekken is. Iets dat voor verwondering zorgt, je laat lachen of je gewoonweg weer in het nu gooit. Het leven is een cadeau en we hopen hem dit tijdens deze reis in de basis mee te geven. Kortom: wees altijd nieuwsgierig en vergeet nooit goed om te heen te kijken. Durf altijd je eigen keuzes te maken en vind je eigen pad.

 

6. Jullie beste reistip?

De beste reistip voor reislustige ouders: als je er ooit over nadenkt of een reis als deze een goed idee is voor je gezin? Dan zeggen wij volmondig: JA! De meerwaarde van een lange tijd met elkaar wegzijn is niet uit te drukken in geld. Tuurlijk moet je bij jezelf te raden gaan of jouw type relatie dit op-elkaars-lip-leven aan kan (zo’n reis is niet om bv kapotte relatie te fixen, denken wij. Kan natuurlijk, maar just saying…) Het is zo mooi om voor alles, iedereen en elkaar alle tijd te hebben. Om je kind te leren over de wereld waarin hij leeft door de wereld samen te ontdekken. Het andere eten, andere mensen, andere taal, andere soort natuur… alles! Wij zijn ongelooflijk blij dat we dit doen en zullen het hier op onze 80ste nog over hebben…

Wauw, droom jij ook van zo’n bijzondere reis met je gezin? Laat het ons weten in een reactie. 

Deel met een vriend of vriendin:
1Reactie
  • Denise
    Geplaatst op 13:02h, 28 juni Beantwoorden

    Wauw, gaaf zeg! Prachtige plekken, mooie foto’s en natuurlijk een onvergetelijk avontuur.

Geef een reactie