Tips voor Kobarid Slovenië

Blog | Tips voor Kobarid in Slovenië; wat te doen, zien en waar te slapen!

Ben je al vakantieplannen voor 2019 aan het maken? Denk dan eens aan Slovenië, want dat is echt een aanrader! Ik koos voor een rondreis en heb onder andere het leuke plaatsje Kobarid aangedaan. Sterker nog; we verbleven hier het langst van alle plekken die we in dit veelzijdige land hebben bezocht! Daarom alles wat je moet weten over een bezoek aan Kobarid. Tips, accommodatie en info over het stadje zelf!

Kobarid ligt in het noordwesten van Slovenië niet ver van Tolmin en Bovec. De stad is vooral bekend vanwege de slag bij Caporetto in de Eerste Wereldoorlog, waar de Italiaanse legers, die Kobarid en de omgeving eerder hadden veroverd, een zware nederlaag leden tegen de Oostenrijks-Hongaarse en Duitse legers. Bijzonder: Ernest Hemingway was vrijwilliger bij de Italiaanse EHBO aan het Isonzofront. Overal in de stad word je aan de oorlog en de hevige gevechten herinnerd. Niet op een zware of vervelende manier, maar wat hier gebeurd is willen de bewoners simpelweg niet vergeten. Ze vertellen je er graag over, als je ervoor openstaat.

Verder wordt de stad vooral gekenmerkt door de overweldigende natuur, het is hier prachtig! Kobarid ligt aan de rivier de Soča. Doordat die in Kobarid wat langzamer gaat, vind je hier veel kanovaarders en zijn er zelfs stukjes waar je kunt zwemmen. Verder is het vooral een heel mooi en kleurrijk stadje, kijk maar naar de foto’s!

| Lees ook: start je reis in Slovenië in dit gave design appartement in Ljubljana! |

 

Overnachten in Kobarid: eco camping Kamp Koren is een top accommodatie, echt een aanrader!

Je moet van kamperen houden ja, maar zelfs als je er niet van houdt kun je op deze eco camping terecht. Zo verbleven wij in een van de glamping faciliteiten op Kamp Koren. Er zijn verschillende houten cabins voor families, maar omdat wij maar met z’n tweetjes waren, sliepen we in een pas geopende tiny house! Er zijn nog meer hippe, Instagramwaardige cabins en tiny houses op Kamp Koren, dus je hoeft echt niet af te zien hier. Het was heerlijk op Kamp Koren, we hebben enorm genoten.

De camping is niet al te groot en heeft geen vaste indeling. Er zijn weliswaar twee niveaus, maar je kunt je camper of caravan parkeren (of tent opzetten) waar jíj wilt. Hierdoor is het een lekkere informele camping waar iedereen een ander type plekje creëert. Zoals je je misschien kunt voorstellen, is er hier geen animatie of subtropisch zwemparadijs. Maar wel een mini-kinderboerderij en houten speeltuin!

De tiny house waarin wij sliepen had een klein keukentje en een fijne douche, maar je kunt op de camping ook gebruik maken van een van de openbare doucheruimtes. Tegenover de receptie kun je lekker in de buitenlucht genieten van simpele, maar vers bereide maaltijden. Voor € 12,- kun je intekenen op een driegangenmaaltijd voor de avond, waarbij zoveel mogelijk lokale ingrediënten worden gebruikt.

| Lees ook: 9x persoonlijke tips en to do’s met kinderen in Ljubljana, het startpunt voor je gezinsreis door Slovenië! |

 

Wat te doen en te zien in Kobarid?

Vijf van mijn tien tips licht ik hier uit. Want ja, er zijn héél veel leuke dingen in en om Kobarid met kinderen te doen! De overige tips zullen gedeeld worden in een apart blogbericht.

  1. Bezoek een van de mooie watervallen. Er zijn er meerdere die je kunt bezoeken, maar zorg wel voor een sportieve outfit en nog belangrijker; goede schoenen! Baby’s kunnen in de draagzak, maar voor kleintjes die net kunnen lopen is een bezoek aan de watervallen niet aan te raden. Oudere kindjes (4+) kunnen in de meeste gevallen gewoon mee. De Malenscek waterval is heel mooi, net als de Gregorcicev waterval en de Kozjak waterval. In het stadje zelf kun je op verschillende plekken informatie krijgen over hoe er te komen.
  2. De Soca rivier is een van dé trekpleisters van Kobarid en wat voor een! Op sommige plekken kun je zwemmen, maar ontdek de rivier vooral per kano, tube of kayak…Als je durft natuurlijk! Camping Kamp Koren ligt direct aan de Soca rivier, een heel mooie plek dus!
  3. In het Kobarid museum, Kobariski muzej, leer je alles over de geschiedenis van de stad. Je kunt hier precies zien wat er zich in Kobarid tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft afgespeeld. Leerzaam, zeker als je stad beter wilt leren kennen!
  4. Een inkoppertje misschien, maar ga hier zeker wandelen! De Walk of Peace is erg indrukwekkend en brengt je langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. De historische wandeling van 100 kilometer start bij de Soca rivier en eindigt aan de Adriatische Zee in Italië. Die 100 kilometer is een beetje veel natuurlijk, maar een paar uur, of misschien zelfs een hele dag, de route volgen is echt de moeite. Het is heel bijzonder om door loopgraven en langs bunkers te wandelen en volledige frontstellingen (openlucht musea) te bezoeken.
  5. Slovenië staat bekend als uitstekende slow food bestemming, maar wist je dat Kobarid in het bijzonder een paar zeer goede restaurants heeft? Maar ook voor een lekker uitgebreide lunch, na een stevige wandeling of fietstocht, zit je hier goed. Aanraders zijn Topli Val, Hisa Polonka en Hisa Franko zijn echt aanraders. Laatstgenoemde is eigenlijk een sterrenrestaurant, ware het niet dat de mensen die de Michelin sterren ook daadwerkelijk uitreiken, nog nooit in Slovenie zijn geweest. Maar hoog niveau dus! Dat zorgt ervoor dat je een week of zes van tevoren toch wel moet reserveren. Met kinderen raad ik een lunch aan, geen uitgebreid diner. Hisa Polonka is het informele zusje van Hisa Franko, waar Mila en ik meerdere keren heerlijke hapjes en gerechten hebben gegeten.

 

Kobarid; de perfecte uitvalsbasis naar andere Sloveense parels

Het langst zijn wij in Kobarid gebleven, op eco camping Kamp Koren om precies te zijn. Kobarid bleek namelijk de perfecte uitvalsbasis te zijn om dagtripjes te maken naar onder andere het mooie kustplaatsje Piran, de Goriska Brda wijnregio, Bovec & Tolmin en Kranjska Gora. Rondreizen is heel leuk, maar om uit te rusten is het soms ook best fijn om wat langer op één plek te blijven. Een groot voordeel van Slovenie is dat het een relatief klein land is en omdat het pas laat ‘ontdekt’ is, zijn de wegen nog redelijk nieuw. Een auto huren is hier dus ook goed te doen. Vanuit Kobarid kun je veel mooie highlights aandoen. Echt een aanrader dus!

Overweeg jij Slovenië als zomervakantiebestemming voor 2019? Laat het weten in een reactie!

 

 

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie