Toplijstje | 9x wat te doen in Ljubljana met kinderen – speeltuinen en musea!

Deze zomer heb ik Slovenië ontdekt. Wat een te gek vakantieland! Ik heb er een prachtige rondreis gemaakt. Eerst alleen, maar daarna heeft Mila zich bij mij gevoegd en zijn we samen op avontuur gegaan. Ljubljana, Lake Bohinj, Kobarid, Piran; we hebben van alles gezien. Gebaseerd op onze ervaringen heb ik onder andere dit lijstje met to do tips voor Ljubljana gemaakt, ook met tips voor bij slecht weer. Wat te doen in Ljubljana met kinderen? Lees snel verder!

Ik startte de rondreis Slovenië in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenie. En wat voor een! Een aangename verrassing. Een stad als dit bewijst maar weer eens dat een stedentrip met kinderen helemaal geen gek idee is. Aan leuke activiteiten in elk geval geen gebrek.

 

| Lees ook: Drie dagen Ljubljana….besteed je zo! Lees mijn dagindeling en tips en wordt nóg enthousiaster over de Sloveense hoofdstad! |

Wat te doen in Ljubljana met kinderen? Speeltuinen, trampolines, musea en meer!

Ik heb de stad verkend en ben tot deze negen tips gekomen. Een mix van binnen- en buitenactiviteiten.

  1. Fietsen door de stad. Een fietstour, in elke stad dan ook, vind ik een van de leukste manieren om een nieuwe stad te leren kennen! Het design appartement dat ik huurde in Ljubljana had fietsen staan om te gebruiken, maar je kunt ook een fiets huren bij het H2O Hostel aan de rivier. Slechts € 8 voor drie uur!
  2. De stad vanaf het water ontdekken. De Ljubljanica stroomt dwars door de stad, het eerste en langste deels (20 kilometer) zelfs onder de grond. De Ljubljanica wordt ook wel de rivier met de zeven namen genoemd. Meerdere keren verdwijnt hij namelijk ondergronds, om vervolgens op een ander punt en met een andere naam bovengronds weer op te duiken. Bijzonder! Er zijn vele bootjes en opstappunten door de stad, dat zul je vanzelf zien. Ik heb een uur rondgevaren voor een tientje.
  3. Breng een bezoekje aan het science museum, het House of Experiments. Laat die kleine hersentjes maar kraken, dit leuke interactieve museum laat kinderen ervaren hoe gaaf wetenschap is!
  4. Tivoli park Ljubljana. Wandel hier vanuit het oude centrum naartoe, of pak zoals ik heb gedaan de fiets. Er is een speeltuin, een zipline en een skate/step baan.
  5. Dierentuin Ljubljana. In vele grote steden kun je een dierentuin vinden, zo ook in Ljubljana. Het is een overzichtelijke, maar gezellige en mooi aangelegde dierentuin. Naast dieren spotten kunnen kinderen ook een tochtje kunnen maken in een klein treintje, trampoline springen, een luchtkasteel onveilig maken of lekker spelen in een van de leuke speeltuinen met houten klimtoestellen.
  6. Lepa Zoga is een kleurrijke eetgelegenheid vlakbij Tivoli Park, waar kinderen kunnen mountainbiken over een heuse pumptrack. Super stoer! Terwijl jij geniet van een hapje en een drankje, leven zij zich uit op hun bike.
  7. Regen in Ljubljana? Ga naar WOOP trampolinepark. Of als je kids gewoon even hun energie kwijt moeten, ga dan naar dit indoor trampolinepark! WOOP is het grootste trampolinepark in Slovenië, met zo’n 3500 m2 aan indoor jump fun.
  8. Postojna cave. De Queen of Caves, wordt deze grot genoemd. En ik begrijp wel waarom! Het is de grootste ondergrondse grot van Europa, met een gangenstelsel van maar liefst 24 kilometer. Ga op avontuur met het treintje en ontdek het zelf!
  9. Metelkova is een alternatief kunstdorp in de stad. Het is een van mijn favoriete to do’s hier, dit maakt Ljubljana echt anders dan andere steden. Toevallig lag het op nog geen 10 minuten lopen vanaf het appartement dat ik gehuurd had (en dus van het oude centrum). Anders kun je het misschien bezoeken als je een fiets gehuurd hebt, je rijdt er zo naartoe. Wat je kunt verwachten is heel moeilijk uit te leggen. Denk aan een explosie van kleur, materiaal, vormen en symbolen, gemixt met opvallende geluiden en speelse figuren. Een bonte mix van creatieve kunst is het gevolg, met een geheel eigen karakter. Ik had zoiets nog nooit gezien. En dat trekt juist nog meer creatievelingen aan. Hierdoor is een heel bijzondere sfeer ontstaan, dat studenten, hipsters, gezinnen en toeristen aantrekt. Er is voor iedereen plek en mensen blijven lang hangen. Er is wat horeca en er zijn een aantal alternatieve clubs ontstaan op het terrein. Echt heel leuk om wat tijd door te brengen! Let op; op zondag gesloten.

 

Nu je 5 redenen hebt gelezen om voor een stedentrip Ljubljana te kiezen én deze leuke to do tips van mij hebt gekregen, ben je vast overtuigd van Ljubljana. Maar heb je al een verblijfplek? Ik raad je dit toffe appartement aan!

Naast Ljubljana heeft Slovenië heeft nog veel meer moois! Kies bijvoorbeeld ook voor de overweldigende natuur in Bohinj! Ben jij al eens in Slovenië op vakantie geweest?

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie