Sibenik met kinderen

Blog | Op ontdekkingstocht in het veelzijdige Sibenik met kinderen

Op het laatste moment kozen we afgelopen zomer voor Sibenik. We wisten wanneer we op vakantie zouden gaan én dat het Kroatië zou worden, maar een locatie hadden we door drukte nog niet gevonden. Een week voor vertrek, ik begon hem inmiddels een beetje te knijpen, las ik iets over Sibenik. Mooi historisch centrum, heerlijke stranden en een mooie uitvalsbasis voor leuke tochtjes. Hotel geboekt en gaan! En wat een goede keuze. Het was liefde op het eerste gezicht..

Op maar twee uurtjes vliegen van Nederland ligt Split. Als je de tijd hebt, is het leuk om een paar dagen in deze mooie stad door te brengen. En anders kun je er altijd voor een dagje naartoe vanuit Sibenik, het is maar 45 minuten rijden. Bezoek dan zeker het Paleis van Diocletianus dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Maar ook in en rond Sibenik is er veel moois te ontdekken.

 

Hotel Jakov in Sibenik

Omdat we dit jaar zo laat hebben geboekt, waren alle sfeervolle Airbnb’s bezet en was er ook geen leuk boetiekhotelletje meer vrij. Daarom kozen we voor het luxe en grootschalige Hotel Jakov. Dit was de eerste keer dat we in zo’n groot hotel zaten. Aan de ene kant was het heerlijk: geweldige kamers met perfecte bedden, goede service, een ontbijt met uitzicht om van te smullen, twee leuke zwembaden, een paar stappen verwijderd van het strand en genoeg leeftijdsgenootjes voor de kids om mee te spelen. Ook was er een uitgebreid gratis activiteiten programma voor jong en oud. Naast de kidsclub, konden de kids bijvoorbeeld elke ochtend tennis of voetballes krijgen. Kaya en Ian hebben dus heel wat keren met een big smile op de tennisbaan gestaan! Voor volwassenen was er ook een dagelijks programma met yoga, tennis, beach volleybal en pilates. Ik was van plan om een paar keer mee te doen met een yogales, maar dat is er niet van gekomen. Er mocht voor een paar euro ook gebruik gemaakt worden van de kleine sportschool van een naastgelegen hotel en daar heeft Timo wel dankbaar gebruik van gemaakt.

Hotel Jakov is onlangs gerenoveerd, dus alles is nieuw, schoon en mooi. In de ontbijtzaal hadden ze verschillende hoekjes gecreëerd met hoge en lage stoelen, bankjes en tafels in verschillende vormen. Ondanks dat dit er erg mooi uitzag, vond ik zo’n groot hotel toch wat druk en onpersoonlijk. Ook op de betaalde parkeerplaats (€8 per dag) was het elke dag weer zoeken naar een plekje. Maar ondanks dat wij liever kiezen voor een intiemer hotel, is Hotel Jakov absoluut een aanrader!

 

Sibenik met kinderen

De eerste dagen hebben we lekker geluierd aan het zwembad en het strandje waar het hotel aan ligt. Heerlijk even bijkomen! Aan de boulevard zitten allemaal luxe hotels, gezellige restaurants (Bongos: een aanrader!), een midgetgolfbaan, aquapark, beach clubs, een kleine haven met piratenschip en aan het einde van de boulevard Camping Solaris. De mobile homes van deze camping verschillen enorm. Naast ons hotel stonden er een aantal aan het strand en ook aan het eind van de boulevard scheidde alleen een looppaadje het terras van de mobile homes met het strand en de zee. Geweldig! Alleen staan de overige mobile homes hutje mutje op elkaar, zonder enige privacy en op flinke afstand van het strand. Ga je hier dus voor een mobile home, boek op tijd en vraag een plattegrond zodat je weet waar je staat.

|LEES OOK: 11x to do’s met kinderen in Kroatië |

Historisch centrum

Sibenik heeft een fantastisch historisch en autovrij centrum. Smalle straatjes, sfeervolle pleinen, overal poortjes, trappen en hoekjes, dus genoeg voor de kids op te ontdekken. Sibenik heeft maar liefst 24 kerken en 6 kloosters. De meest bekend is natuurlijk de St. Jakob Kathedraal uit de 15e eeuw met vele prachtige versieringen. De kathedraal staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar ook de forten die boven de stad uittornen, de bijzondere 24-uurs klok van de kerk van St. Barbara, het Klooster van St. Lovre met prachtige middeleeuwse tuin en de kapel en grot van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes wil je niet overslaan.

Een sprookje: Krka National Park

Een van de vele hoogtepunten van onze vakantie was een bezoek aan Krka National Park. Dit park met meerdere watervallen, meren en het eilandje Visovac zijn echt een sprookje. Voor kinderen is dit natuurpark één groot avontuur. Denk smalle paadjes, trappetjes, ongelofelijk veel vissen, kolkend water en natuurlijk dat je kunt zwemmen bij de grootste waterval van het park. Het is ondiep, dus heel geschikt voor kinderen. Neem wel waterschoenen mee, geen overbodige luxe met alle rotsen en stenen. De wandeling naar de Skradinski Buk waterval duurt ongeveer twee uur en is niet geschikt voor kinderwagens. Maar Kaya (6) kon de wandeling heel makkelijk aan en Ian (2) genoot van het mooie uitzicht op mijn rug in de draagzak. Je krijgt voor de kinderen een leuk boekje mee met de wandelroute en plaatjes van de dieren die er leven, zoals vissen en schildpadden.

Tip: Ga alleen, zeker in het hoogseizoen, wel echt ’s ochtends vroeg of eind van de middag naar Krka National Park. Dan kun je nog rustig wandelen en lekker zwemmen bij de watervallen zonder een giga drukte. Rond lunchtijd krioelde het in en langs het water van de mensen.

250 eilanden voor de kust van Sibenik

Nog een aanrader: ga een dag op ontdekkingstocht voor de kust van Sibenik. Daar vind je 250 eilandjes, waarvan het grootste deel onderdeel is van een unieke groep onbewoonde eilanden en tot Nationaal Park Kornati behoort. Bij ons een groot succes! We hebben op de boulevard in Sibenik een boot met schipper gehuurd die ons naar heerlijke plekjes bracht om te zwemmen, snorkelen, ontdekken en aan wal te gaan. De eilanden die tot National Park Kornati behoren hebben we helaas niet gezien, dus we gaan zeker nog eens terug. Dan trekken we een hele dag uit voor alle hoogtepunten. Wij hebben een uur of vijf gevaren, gezwommen en gegeten en hebben de eilanden Tijat, Vodice en Prvic Luka. Dit was al echt enorm genieten!

Uitstapjes

Sibenik is een goed uitvalspunt voor uitjes in de mooie omgeving. Ga bijvoorbeeld naar Split of het sfeervolle schiereiland Primosten. Hier vind je een fijn strand met gezellige boulevard. Op het strand kun je waterfietsen huren en er waren springkussens en trampolines. Tip: ga zeker wat eten bij Konoba Tereza. Lekker, gezellig en een leuk tafeltje met kleurtjes voor de kids!

Of rijd naar Vodice en geniet daar op de boulevard van de fijne sfeer, het uitzicht en leuke restaurantjes. Maar ook van de vele culturele monumenten, zoals de kerk van Onze Lieve Vrouw van de Karmel, Coric toren, de parochiekerk van Sint Kruis, waaronder de klokkentoren en de kerk van de Sint Ilia de profeet. Genoeg te zien en te beleven dus in en rond Sibenik!

|LEES OOK: Tips van een local voor een vakantie op het eiland Hvar met kids | 

 

Meer lezen over Kroatië?

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie