Kroatië met kinderen

Toplijstje | 11x leuke to do’s voor een vakantie met kinderen in Kroatië

Je zit slechts twee uur in het vliegtuig, hebt er de mooiste stranden, geweldige natuur en de leukste to do’s. Kroatië met kinderen is heerlijk! Ga je die kant op of staat Kroatië op jouw wishlist? Zet dan onderstaande to do’s op je lijst.

1. Ga eilandhoppen

De eilanden van Kroatië zijn geweldig. Dit is de plek om van eiland naar eiland te hoppen. Ga bijvoorbeeld vanuit Split naar de eilanden  Hvar en Brac. Op Hvar is van alles te beleven voor kinderen, van waterparken tot avontuurlijke strandjes en speeltuinen. Of gewoon lekker struinen door het mooie Hvar stad en de vele bootjes bekijken. Op Brac wil je het bekende strand Zlatni Rat niet missen. Zo mooi! Of ga een dag op ontdekkingstocht voor de kust van Sibenik. Daar vind je 250 eilandjes, waarvan het grootste deel een unieke groep onbewoonde eilanden is en tot Nationaal Park Kornati behoort. Bij ons een groot succes: huur op de boulevard in Sibenik een boot met schipper die je een dag naar heerlijke plekjes brengt om te zwemmen, snorkelen, ontdekken en aan wal te gaan. Genieten!

2. Naar de zip-line

Houden jouw kids van avontuur, hebben ze geen hoogtevrees en zijn ze ouder van 7 jaar? Ga dan zeker naar de zip-line in Omis. Een geweldige ervaring met fantastische uitzichten! Een dagje klimmen en ‘vliegen’ kun je afwisselen met ravotten op een van de kindvriendelijke stranden van Omis.

Ben je met jongere kinderen, dan kun je naar de zip-line in Pazin. Die is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, al mogen kinderen tot 10 jaar hier niet zonder begeleiding komen. De zip-line hangt boven de grot van Pazin. Ook een aanrader om naartoe te gaan.

|LEES OOK: De leukste plaatsen om met kinderen te bezoeken op het eiland Hvar |

 

3. Bezoek een nationaal park

Wauw! Er zijn meerdere nationale parken in Kroatië, waaronder National Park Plitvice en Krka National Park. Wij bezochten de laatste in het binnenland van Sibenik. Dit park met meerdere watervallen, meren en het eilandje Visovac zijn echt een sprookje. Voor kinderen is dit natuurpark een groot avontuur. Denk smalle paadjes, trappetjes, ongelofelijk veel vissen, kolkend water en natuurlijk dat je kunt zwemmen bij de grootste waterval van het park. Het is ondiep, dus heel geschikt voor kinderen. Neem wel waterschoenen mee, geen overbodige luxe met alle rotsen en stenen. De wandeling naar de Skradinski Buk waterval duurt ongeveer twee uur en is niet geschikt voor kinderwagens. Maar Kaya (6) kon de wandeling heel makkelijk aan en Ian (2) genoot van het mooie uitzicht op mijn rug in de draagzak. Je krijgt voor de kinderen een leuk boekje mee met de wandelroute en plaatjes van de dieren die er leven, zoals vissen en schildpadden.

|LEES OOK: Alle info voor een toptijd in het veelzijdige Sibenik met kinderen |

4. Kinder Festival in Sibenik

Elk jaar is eind juni/begin juli het Internationaal Kinder Festival in Sibenik. Kinderen komen vanuit de hele wereld naar dit openluchtfestival met theater, poppenspel, workshops, film, literatuur en visuele kunst.

5. Snorkelen, zwemmen en varen

Niets zo lekker als hele dagen op het water! Lekker zwemmen bij mooie strandjes, varen en dan op de leukste plekjes een duik nemen en natuurlijk overal snorkelen en de onderwaterwereld bekijken. Wij genoten volop! Liggend in het water met je duikbril en snorkel op, ben je heel blij met de rots- en kiezelstranden in Kroatië. Doordat er geen zand opwaait, is het water superhelder. Trek alleen wel goede waterschoenen aan. Geen standaard waterschoenen (die hadden wij mee, maar dat was geen succes), koop thuis of in Kroatië speciale exemplaren waar geen steentjes in kunnen, zoals surfschoentjes. Die zijn onmisbaar.

6. Kroatië met kinderen: bezoek een aquarium

In welke stad we ook waren, overal was wel een aquarium te vinden. Sommigen heel klein, anderen wat groter. Voor de mooiste aquaria ga je naar Dubrovnik, Split of Pula. In Pula kunnen kinderen zien hoe zieke schildpadden worden verzorgd in het schildpadziekenhuis.

| LEES OOK: De leukste tips voor een stedentrip Split met het gezin |

7. Opvangcentrum voor roofvogels

Een must voor roofvogelliefhebbers: het kleine opvangcentrum voor roofvogels Dubrava in Sibenik. Je kunt elke dag kijken naar demonstraties en als je geluk hebt, mogen jij of de kids zelfs helpen en krijg je een grote roofvogel op je arm.

 

8. Een dagje aquapark

Misschien vind je er zelf niet zoveel aan (quilty!), maar je doet de kids natuurlijk een héél groot plezier met een dagje fun in een aquapark. Er zijn er genoeg in Kroatië. We reden regelmatig langs Solaris Aquapark in Sibenik en de kids riepen telkens in koor, daar willen we naartoe! We kozen een dag uit met wat minder weer en hoopten op niet zoveel drukte. Het was die dag uiteindelijk zo bewolkt, dat we de enige bezoekers waren! De kids zijn van alle spectaculaire glijbanen afgeweest, hebben mij vol lol onder een enorme emmer gezet die mij volledig nat spatte en uiteindelijk hebben we lekker met z’n vieren in het bubbelbad gezeten om een beetje op te warmen. Zo was het eigenlijk hartstikke leuk!

9. Raften op een rivier

Van het noorden tot in centraal Dalmatië: er zijn een heleboel rivieren om te raften. Laat je informeren over de moeilijkheidsgraad van een excursie en voor welke leeftijd deze bedoeld is. De makkelijkste excursies zijn meestal geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Zijn jullie van plan om veel te raften? Gelijk heb je! Alleen is het dan misschien wel handig om zelf een (tweedehands) opblaasbare kajak mee te nemen, vooral als je met de auto bent. Ideaal voor een heleboel mooie tochten en je bent véél minder geld kwijt dan wanneer je meerdere excursies boekt voor het hele gezin.

 

10. Ga op roadtrip

Ga op pad met de (huur)auto. Er is zoveel te ontdekken! Fantastische steden, verlaten paadjes, sfeervolle dorpen, heerlijke stranden en heel veel groen. Wij vonden het geweldig om de huurauto te pakken en gewoon lekker rond te rijden. Broodjes en drinken mee, muziek aan en rijden maar. Zo zijn we bij de leukste strandjes, verlaten plekjes, gezellige boulevards en fijne restaurants terecht gekomen.

11. Luister naar het zeeorgel

Ben je in de buurt van Zadar? Ga dan zeker luisteren naar het beroemde zeeorgel aan de boulevard. Het orgel wordt bespeeld door de wind en de golven en maakt hele bijzondere geluiden. Naast het orgel ligt een grote cirkel van zonnecellen. Overdag laadt deze cirkel zich op met zonne-energie om ’s avonds prachtig te verlichten met allerlei kleuren. Op de cirkel mag je lopen en dansen. Dat vinden de kids natuurlijk geweldig.

 

 

Ook zin gekregen in een vakantie in het mooie Kroatië? Ik kan het alleen maar aanraden! Hier lees je meer over Split en Hvar met kinderen. Wat is jouw favoriete bestemming?

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie