Drie dagen Ljubljana

Blog | Drie dagen Ljubljana in een notendop; dit is wat je moet zien & doen!

De eerste dag tijdens mijn stedentrip Ljubljana ben ik natuurlijk direct de stad ingedoken. En wat een leuke verrassing was dat zeg! Ljubljana heeft mij net zo verrast als Krakau, waar het soms ook wel iets van weg heeft. Wat mij opvalt in Ljubljana, is dat het onwijs hip is. Had ik niet verwacht! Ik vind het een verschrikkelijk woord, maar dat is het toch echt; hip. Net als de stelletjes die er rondlopen. En ook de jonge gezinnen, of ze nou Sloveens zijn of als toeristen het land bezoeken. Ik ben uiteindelijk drie dagen in Ljubljana geweest en deel alle ins en outs met je.

 

Winkelen & eten in Ljubljana

Hip dus. Misschien komt het doordat er zoveel bijzondere winkeltjes zijn. En kleurrijke, alternatieve straatjes. Ook de horecagelegenheden zijn of eco, of helemaal Instagramwaardig met een tof interieur. Een paar van die horeca adresjes zal ik binnenkort in een apart blogbericht uitlichten, to be continued!

Er zijn in elk geval opvallend veel winkeltjes met lifestyle achtinge hebbedingetjes en cadeauartikelen die ik op dag één tegenkom. De unicorns en flamingo’s vliegen je om de oren! Maar dat is leuk shoppen dus met kinderen. Ook kom ik een paar platenwinkels tegen, waar ik een paar unieke exemplaren probeer te scoren voor thuis. Het centrum van Ljubljana is klein, de winkelstraten kun je echt niet missen. Er zijn leuke boetiekjes en lifestyle achtige winkeltjes, ik heb meerdere souvenirs gekocht, maar ze zijn niet zó leuk om ze apart uit te lichten of in dit artikel te benoemen. Neemt niet weg dat het leuk slenteren en shoppen is in Ljubljana!

| Lees ook: overnachten in Ljubljana doe je in dit toffe appartement, op loopafstand van het kleurrijke centrum! |

 

Ljubljana vanaf het water

Later die dag kies ik voor een boottochtje. Het kabbelende water en de zonnestralen door de bomen doen mij direct ontspannen. Dit had ik echt even nodig! Na een uur zit het erop. Ook vanaf het water heb ik gezien dat Ljubljana jong en vernieuwend is. Langs de over zijn we paar keer een dj gepasseerd, die ter plekke een low key feestje opgezet had. Heel gaaf!

Fietsen in Ljubljana

Op dag twee ga ik lekker fietsen. Ik neem de route langs de rivier en later de culturele route. Heel leuk om te doen! De fietsen zijn goed, ook die voor kinderen, daar heb ik natuurlijk op gelet. De kinderzitjes zijn veilig en als je wilt kun je ook nog een helm dragen. In mijn omgeving merk ik dat veel mensen niet weten wat ze in Slovenië kunnen verwachten. Ze denken aan een onderontwikkeld land, dat er slechte wegen zijn en niemand Engels spreekt. Niets is minder waar! De wegen zijn goed verzorgd, ik heb mij dan ook geen moment onveilig gevoeld op de fiets.

 

Speeltuin in Ljubljana (en park om in te ravotten)

Vanuit het oude centrum duik je zo Tivoli park in. Ik koos ervoor om dit op de fiets te doen, maar lopend kan ook. Een heerlijke plek als je behoefte hebt aan iets meer rust of ruimte. Zeker voor kids is het hier leuk. Er is een grote speeltuin en een plek om te skaten of steppen. Die vind je als je vanuit het centrum het park via de hoofdingang induikt en direct naar rechts loopt of fietst.

| Lees ook: Stedentrip met kinderen? Naast Ljubljana is ook Krakau een dikke aanrader! |

Leuk met kinderen; het kasteel van Ljubljana

Na mijn fietsavontuur door de stad ga ik op de tweede dag ook naar het kasteel van Ljubljana. Het kasteel ligt midden in het centrum op een heuvel en is een van dé trekpleisters van de stad. Het kasteel is niet een kasteel zoals je misschien denkt. Het is groot en bestaat uit meerdere verdiepingen. Om te beginnen ga je eerst met een funicular, een soort cabine via een kabelbaan, stijl omhoog. Eenmaal boven is een plattegrond wel handig. Er zijn verschillende exposities. Ik heb het geluk dat een hele verdieping gewijd is aan een expositie met oude foto’s uit Vogue. Tof! Uiteraard is er ook een interactieve expositie over de draak die in Ljubljana een belangrijke rol speelt. Boven in het torentje heb je spectaculair uitzicht over de stad.

Op dag drie heb ik in de ochtend met een local afgesproken. Zij neemt mij mee naar een aantal heel mooie plekjes en winkeltjes. Ik struin nog wat door de stad en in de namiddag pak ik de bus naar Bohinj. Ik heb enorm genoten van Ljubljana. Ik kan het iedereen aanraden om de stad met het gezin te bezoeken. Nog niet overtuigd? Scroll dan nog even verder naar beneden…

 

Ga naar kindvriendelijk Ljubljana omdat…

In het kort deel ik 5 redenen met je waarom je Ljubljana met kinderen zou moeten ontdekken. Wil je er meer over lezen? Er volgt nog een apart blogbericht waar ik deze 5 redenen uitgebreid toe zal lichten. Slow travel bijvoorbeeld, ben je daar al bekend mee?

  1. Ljubljana is een Green Capital. Oké, eigenlijk is de stad in 2016 al verkozen tot Green Capital van Europa. Maar dat eco karakter leeft natuurlijk nog steeds en heeft zo zijn voordelen.
  2. Ljubljana is een kindvriendelijke stad, omdat het klein en overzichtelijk is.
  3. Slow travel. Misschien hebben ze het hier uitgevonden, ik weet het niet. Maar de Slovenen hebben het in elk geval goed onder de knie. En dat is ideaal voor jou en je gezin.
  4. De reisafstand. Je hoeft maar 1,5 uur te vliegen om dit pareltje zelf te ervaren.
  5. Vele leuke to do’s. De stad per boot of fiets verkennen dus. Het kasteel bezoeken, of het science museum. Lees hiervoor mijn blog over de leukste activiteiten met kinderen in Ljubljana, dat binnenkort online komt!

| Scandinavië is ook erg kindvriendelijk, dus zou je graag eens een stedentrip met kinderen willen ondernemen? Mijn tip: Aarhus, het zusje van Kopenhagen. Zeker de moeite waard! |

Na Ljubljana ben ik dus naar Bohinj gereisd. Daarover binnenkort meer!

Ben jij al eens in Ljubljana geweest? Of heb ik je met dit artikel misschien geïnspireerd om er naartoe te gaan? Laat het weten in een reactie onder dit bericht!

Deel met een vriend of vriendin:
1Reactie
  • Bianca
    Geplaatst op 22:47h, 19 augustus Beantwoorden

    Slovenië staat op de planning voor volgend jaar (met kids), dus ik lees me alvast lekker in! 😉

Geef een reactie