Vakantie Filipijnen met kinderen

Toplijstje | 6x easy jungle trekking met kinderen in Azië, een geweldige herinnering!

Lees je het liefst Lonely Planets, maak je je niet druk om lange vluchten, kun je goed tegen hitte en ben je ook niet bang uitgevallen voor beestjes en een beetje viezigheid? Lees dan snel verder! Want dan kun je een rondreis in Azië met gemak aan. En als je er dan toch bent…ga op avontuur. Het zijn meestal de ouders die gevaren zien, kinderen zijn juist dol op klimmen, klauteren en een beetje modder. En niet te vergeten dieren in alle vormen, maten en kleuren.

Neem een trekking in dit geval niet te letterlijk; natuurlijk kun je met je kroost dagenlang door de jungle banjeren, maar alleen jij kunt beoordelen of je kinderen dit wel of niet aan kunnen. Dit is onder andere afhankelijk van hun karakter, leeftijd, interesses en uithoudingsvermogen. Maar er zijn ook vele korte trekkings en excursies in de Aziatische jungle te ondernemen. Waar en wat precies? Dit zijn volgens ons de 6 leukste jungle trekkings met kinderen in Azië!

| Lees ook: dit is de ideale route voor een familiereis door Thailand; een mix van cultuur, natuur en strand! |

Jungle trekking met kinderen; wat zijn de gevaren?

Ik moet eerlijk zijn. Er kan altijd iets gebeuren. Maar dat kan overal! Zo ben ik ooit een keer doodziek geweest op een Spaanse camping aan een van de Costa’s. Maar toen ik door de modder kroop in een vleermuizengrot in de jungle van Maleisië ben ik níet ziek geworden. Tja…je weet het gewoon nooit. Maar als je je goed voorbereidt (DEET, muggennet, etc), de juiste gear bij je hebt (en draagt), voor vaccinaties zorgt én met een ervaren gids op pad gaat, kan er in principe niks gebeuren. Wel op eigen risico 😉

Jungle trekkings Azië

We hebben al heel wat jungle trekkings gedaan en dan vooral in Azië. En juist Azië is heel kindvriendelijk! Zo zijn we al twee keer op Bali geweest, waar we een hele mooie route hebben afgelegd. Ook de rondreis door Thailand was heel tof. En zelfs een klein eiland als Koh Tao, waar we zoveel gezien en gedaan hebben, biedt mogelijkheden voor jungle trekkings. Omdat Azië zo kindvriendelijk is, komen er logischerwijs veel gezinnen en zijn de faciliteiten goed. De meeste jungle trekkings zijn dan ook goed verzorgd en op verschillende niveaus te ervaren. Dit zijn volgens ons de leukste en meest kindvriendelijke jungle trekkings met kinderen in Azië. Ga je mee op avontuur?

1. Op jungle avontuur met kinderen in Taman Negara, Maleisië

Maleisië is een onwijs kindvriendelijke bestemming. Naast uiteraard Kuala Lumpur, de Cameron Highlands, Perhentian islands en Tioman, is het National Park Taman Negara ook écht een hoogtepunt. Taman Negara betekent nationaal park en dat is het dus ook. Het meest bekende junglegebied (en oudste regenwoud) van Maleisië nog wel en met kinderen prima te doen. Het regenwoud hier is prachtig en biedt vele kindvriendelijke trekkings en excursies: varen met traditionele longboats, een olifantenkamp bezoeken, vleermuisgrotten inspecteren, verschillende hikes en canopy walks tussen de boomtoppen. Hoewel Taman Negara echt een jungle omgeving is, is Taman Negara ingericht op toerisme. Zo verblijf je meestal in een behaaglijk houten chalet met jungle tintje, zoals wij destijds, of een eenvoudige cabin als je budget minder groot is. Maar nog altijd meer dan comfortabel voor een eeuwenoud regenwoud!

 

2. Khao Sok National Park ontdekken in Thailand

In Khao Sok National Park hebben we voor wat meer luxe en comfort gekozen. Kan dat in de jungle? Zeker! Afhankelijk van je budget is er veel mogelijk. Wij verbleven in een luxe boomhut van Our Jungle House met heerlijke bedden en een prima badkamer, middenin de jungle. Het advies; neem niks, maar dan ook echt niks aan etenswaar mee je cabin in. Zelfs verpakt ruiken de apen het nog en weten ze (of andere dieren) je boomhut binnen te komen! We hebben 5 hele toffe activiteiten ondernomen in Khao Sok Nationaal park, we hebben er zelfs een apart blogbericht over geschreven!

 

| Lees ook: Verdiep je in een van de meest kindvriendelijke eilanden van Thailand, goed te combineren met Koh Samui! |

3. Sinhajara regenwoud wandeling met kids, Sri Lanka

José ging met haar zoontjes Stan (6) en Mats (3), man en moeder op avontuur in het regenwoud van Sri Lanka. Na een rit van 13 kilometer vanaf de lodge in Deniyaya kwamen ze ’s ochtends vroeg in een dorpje nabij het regenwoud aan. José: “We mochten meteen gaan lopen. In de volle zon, bloedheet natuurlijk, liepen we langs rijstvelden waar mensen hard aan het werk waren. Langs theeplantages waar blaadjes geplukt werden. Langs een schooltje waar de kindjes heel rustig stil zaten. Langs allerlei vruchtenbomen met heerlijk geurende bladeren. Langs de rivier met uitzicht op de jungle. Wat was het heet… maar wel mooi!”

Na een uur lopen kwamen ze bij het regenwoud aan. Aan de rand van het regenwoud hebben ze een bezoekerscentrum bezocht, maar daarna hebben ze het grindpad verruild voor een modderig pad. “De jongens liepen allebei lekker mee. Ze vertrouwden de gids volledig en vooral Stan liep liever een meter achter de gids, dan bij ons aan de hand.”

De gids leidde ze de weg, vertelde over de omgeving en wist de jongens op te vrolijken als ze het even zat waren. Ze hebben het goed volgehouden, omdat het wandelen werd afgewisseld met grapjes, fruit eten en verfrissende duiken in de rivier.

José: “De zwemplek was een prachtige plek, midden in de natuur, waar een groep Fransen en een paar locals aan het zwemmen waren. Dat de locals zich volledig insopten voor ze gingen zwemmen vond vooral Mats wel erg gek. De stroming was sterk, dus de kinderen konden alleen met ons in het water. Ondertussen aten we koude rijst met pittige curry als lunch, voor de kinderen hadden we nog ontbijtkoek en wat watermeloen. Na de verfrissende duik gingen hebben we het regenwoud weer achter ons gelaten en zijn we vol goede moed terug gaan hiken naar de bus.”

 

4. Op expeditie tussen El Nido en Coron in de Filipijnen

Je kunt hier mee op meerdaagse expedities tussen El Nido en Coron in het noorden van Palawan op de Filipijnen. Dit is jungle next level zullen we maar zeggen, want je gaat op avontuur tussen de bounty eilanden, lagunes en de groene jungle zoals je die kent uit Expeditie Robinson (dat hier meerdere keren opgenomen is).

Monique en Jordy durfden het aan met hun (destijds) 2,5 jaar oude dochter: “Ilse was met al dat gereis van ons al best wel wat gewend geraakt. Daarom durfden we de Filipijnen met een avontuurlijke insteek wel aan, 3 dagen, 2 nachten op de boot. Snorkelen, eiland bezoekjes en slapen op verlaten stranden, de jungle in. Dat kan zeker wel, ook als je een kindje hebt. Ilse vond het heerlijk op de boot, tijdens het varen lag ze bij ons op schoot te hangen of een beetje te slapen.”

Monique vervolgt: “Gelukkig eet ons meisje bijna alles en kon ze ook prima met de pot mee-eten! Dat maakt het reizen met haar natuurlijk ook wel erg makkelijk! Ze was het enige kindje dat mee was aan boord, maar dat maakte niets uit, ze genoot van alle aandacht en dat we af en toe het water in konden was geweldig! Het slapen op het strand in een tentje zonder enige voorzieningen leek in eerste instantie een beetje spannend. Maar eigenlijk viel dat ook alles mee… We hadden haar inflatable matje mee (van haar Deryan tentje), die legden we naast ons bed. Lakentje er overheen te bescherming voor de muggen en ze sliep als een malle na een hele dag varen! Het was echt een geweldige ervaring!”

| Lees ook: Houd deze route op Bali aan om de mooiste plekjes te zien en gemakkelijk uitstapjes te maken naar populaire bestemmingen in de omgeving |

5. In de jungle van de Vietnamoorlog, Cu Chi

Door de Cu Chi tunnels kruipen in Vietnam is mij ontzettend bijgebleven. Het is heftig en onvoorstelbaar, vooral het bijbehorende museum waar de geschiedenis echt tot leven komt. Maar oh zo belangrijk om dit verhaal te delen, om niet te vergeten wat er gebeurd is. Vooral omdat er op veel plekken nog steeds oorlog gevoerd wordt. Dus ben je op familievakantie in Vietnam? Sla de jungle van de Vietnamoorlog dan niet over.

Je hoeft hier niet diep de jungle in voor een indrukwekkende trekking. Vanuit Ho Chi Minh City kun je namelijk vrij eenvoudig de Cu Chi bezoeken. Na een busrit van zo’n 50 kilometer kom je in het gebied aan, dat uit een netwerk bestaat van maar liefst 100 kilometer ondergrondse tunnels! Met de zon op je bol zwoeg je door het groen, niet wetende dat het tunnelstelsel zich onder je bevindt. Het ondergrondse netwerk zit ingenieus in elkaar en bestaat uit verschillende ruimtes op verschillende niveaus. Een ziekenhuis, keukens, wapendepots, liefdesnestjes en vele gangen om dit alles met elkaar te verbinden; het zit ongelofelijk in elkaar. Je kunt zelf een deel van de tunnels in kruipen onder begeleiding. Als je past, want de ruimtes zijn ontzettend krap. En je moet ook niet claustrofobisch zijn! Bovenop het stelsel vind je bomen en bos, niemand had het door!

De jungle hier is niet te vergelijken met die in Thailand of Sri Lanka en al helemaal niet met die in de Filipijnen. Maar door het gangenstelsel uit de Vietnamoorlog wel ontzettend indrukwekkend. En een ‘trekking’ die heel easy is, goed te doen met kinderen. Plus, als je dan toch in Vietnam bent, móet je je kids wel uitleggen wat hier allemaal heeft plaatsgevonden in het verleden. Daar leren ze van en dat maakt reizen juist zo interessant. Daarom staat de Cu Chi jungle trekking ook in dit toplijstje.

6. Jungle trekking op het kindvriendelijke Bali

Bali staat nou niet per se bekend om haar jungles, maar als je toch het junglegevoel wil ervaren, kun je het best het gebied rond het Tamblingan-meer verkennen. Via enkele trappen daal je af naar beneden en kom je bij een bescheiden tempel aan. Hier voorbij begint de trekking pas echt. Het pad is redelijk steil en kan glad zijn. Het tropisch groen bestaat hier uit weelderige bloemen, medicinale planten en die gevoed worden door natuurlijke waterbronnen. Als je mazzel hebt, en durft, kom je lianen tegen om aan te slingeren.

Als je zin hebt in een meer easy hike, ga dan via Ubud naar Tegalalang. De allermooiste rijstterrassen vind je hier. Tussen de metershoge palmen loopt een pad wat echt geweldig is. Ook al is het een gemakkelijke wandeling en niet echt een jungle, trek toch goed schoeisel aan want je loopt midden in de tropische natuur. Oh en als je dan toch op Bali bent met je gezin, check dan deze 10 kidsproof plekjes eens. Omdat Bali zo klein is, kun je er heel veel aan doen tijdens een drieweekse rondreis!

 

| Lees ook: Deze 10 luxe familyproof hotels op Bali raden wij je aan. Van Sanur, Seminyak en Kuta, tot het rustige Lovina en Amed! |

Durf jij het aan om met je kinderen een actieve trekking in de jungle te maken? Laat het ons weten in een reactie, ook als je nog vragen hebt!

 

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie