vlieland met kinderen

Blog | Tips voor een heerlijke tijd op Vlieland met kinderen

Zodra je in Harlingen op de boot stapt en uitkijkt over zee, heb je meteen dat fijne vakantiegevoel. Eenmaal op het mooie Vlieland ben je écht even helemaal weg. Telefoon op stil en genieten maar! Vlieland met kinderen is ook een heel goed idee. De leukste tips voor een weekendje quality time lees je hier.

Willen jullie even weg, uitwaaien op het strand, maar is de Spaanse costa te ver? Neem de boot naar Vlieland! Vanaf Harlingen ben je er in anderhalf uur en op het eiland word je meteen overvallen door de relaxte sfeer. Weinig auto’s (alleen van bewoners), iedereen op de fiets, strand en bossen om de hoek. Tel daar een pittoreske centrum met dorpsstraat vol gezellige winkeltjes en terrassen bij op en je hebt de perfecte plek voor quality time met het gezin.

Slapen op Vlieland met kinderen

Ik kan echt enorm genieten van een paar dagen onthaasten op Vlieland. Vorige maand was ik er weer, maar nu met een groep vriendinnen. Ook een aanrader! We sliepen in Badhotel Bruin, in een karakteristiek pand aan de Dorpsstraat. Luxe kamers, top ontbijt, sfeervolle open haard (voor als het even wat minder weer is), goed restaurant en een superfijne sfeer. Wij zaten in een familiekamer, met een tweepersoonsbed in de zijkamer voor de kids. Er staan wat schattige knuffelberen en er ligt speelgoed, dus daar voelen ze zich meteen thuis! Er is in het hotel, naast een spa, ook een leuke kinderspeelkamer. handig!

Houd je meer van kamperen? Ook dan zit je goed op Vlieland. Er zijn twee campings: Natuurkampeerterrein de Lange Paal en Camping Stortemelk. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar de foto’s zien er goed uit. Bij Stortemelk kun je een tent opzetten aan zee of je huurt een duinhuisje, tent of boshuisje. Bij De Lange Paal kampeer je tussen de bossen en de duinen. Er zijn kant en klare tenten te huur, of je neemt je eigen tent mee.

| LEES OOK: Top-5 kinderactiviteiten op Vlieland die je niet wilt missen |

Ontdek Vlieland op de fiets

Na het inchecken, hebben we meteen fietsen gehuurd, zoals ongetwijfeld alle toeristen. Fietsen is dé manier om het eiland te ontdekken. Zon op je gezicht, wind door je haar en je trapt zo een rondje over het eiland, naar het strand of een terrasje in de Dorpsstraat. Je fietst afwisselend door bos, duinen en langs de Waddenzee. Vakantiegevoel gegarandeerd. Je kunt fietsen met kinderzitje huren en er zijn ook kinderfietsen te huur.

Strandjutten it is

Wát een lekker strand heet Vlieland! Het is niet voor niets een van de mooiste stranden van Nederland: breed, 12 kilometer lang en je ligt er niet hutje mutje op elkaar. Bij mooi weer heb je door eb en vloed kleine meren op het strand. Het water wordt verwarmd door de zon, dus een super plek voor kinderen om te spelen. Maar ook om garnalen en krabben te vangen. Ook leuk: met de kids jutten op het strand. Wie weet wat jullie allemaal tegenkomen! In Vlieland is het zoeken naar aangespoelde spullen een populaire hobby. Je komt dus genoeg strandjutters tegen, misschien kun je wel een dagje samen op pad. Ook het kleine juttersmuseum is leuk om te bezoeken. Geweldig wat er allemaal op het strand gevonden wordt en de bijbehorende verhalen zijn minstens zo mooi.

Galopperen door de bossen of over het strand

Cap op, chaps om je benen, vast in het zadel en gaan! Op het eiland kun je mooie paardrijtochten maken, zowel over het strand als door de bossen. Het strand is volgens onze begeleidster van Manege de Seeruijter alleen geschikt voor mensen met ervaring. Je moet echt kunnen galopperen want de paarden gaan heel hard in het zand! Omdat wij niet allemaal rijervaring hebben, maken we een mooie tocht door de bossen. Dit kan op alle niveaus. Kinderen kunnen ook een rondje rijden in de bak. Het paardenmeisje in mij kwam bij de manege meteen omhoog. De volgende keer gaan we voor een rit op het strand. Misschien eerst nog even oefenen, maar dat lijkt me helemaal gaaf!

Ga zeehonden spotten

Vanaf het strand zie je ze al regelmatig in het water: zeehonden! Wil je heel veel zeehonden van dichtbij zien, dan boek je een tochtje bij zeehondentochtenvlieland.nl. Op een zandbank tussen Terschelling en Vlieland liggen er honderden, zo niet duizenden. De kids kijken hier hun ogen uit.

Lekker eten op het strand

Met zo’n groot strand verwacht je er wel meer, maar Vlieland telt slechts twee strandpaviljoenen: ’t Badhuys en Oost. Bij ’t Badhuis zaten we de eerste dag zo lekker, dat we helemaal niet meer weg wilden. Dus na de lunch en de borrel, bleven we hangen voor het avondeten. Gelukkig maar, want het was heerlijk! Niet zo gek dat we niet meer wegwilden, want ’t Badhuys werd vorig jaar verkozen tot beste strandpaviljoen van Nederland. Ook bij Oost lagen we super lekker in de zandzakken. Voor kinderen zijn beide strandtenten leuk. Zij vermaken zich na het eten in het zand en jij hebt vanaf het terras goed overzicht.

Wil je liever vlakbij de Dorpsstraat eten? Ga dan langs Gestrand. Kindvriendelijk, gezellig, lekker eten en hip. Aanrader! Daarna nog even shoppen? In de winkels in de Dorpsstraat vind je wat leuke winkels. Bij Eb & Vloed Lifestyle vind je zeker wat leuks voor jezelf en je mini. Ze verkopen kleren, speelgoed en accessoires voor allebei. Kijk ook even binnen bij modewinkel Vlieland Maritiem en bij Dinges, daar hebben ze de leukste dingen voor kids.

 

Het waren maar twee nachtjes op Vlieland, maar het voelde echt als een mini-vakantie. Zeker met het heerlijke weer! Ik vind Vlieland echt een aanrader voor quality time met het gezin, gezellige dagen met vriendinnen of een romantisch weekendje weg. Jij ook?

Of heb jij een ander favoriet Waddeneiland? Ik ben benieuwd!  

Deel met een vriend of vriendin:
2 Reactie's
 • Eltje Duisterwinkel
  Geplaatst op 13:32h, 23 juli Beantwoorden

  Geeen caravans mogelijk op Vlieland!!

  • Michèle
   Michèle
   Geplaatst op 23:19h, 23 juli Beantwoorden

   Je hebt helemaal gelijk Eltje. Bedankt, ik heb het aangepast! Ben je vaak op Vlieland geweest? Wat is jouw favoriete plek op het eiland?

Geef een reactie