tips Uganda met kinderen

Tips van een local | Tips voor een prachtige familiereis in Uganda

Chantal Lamot kwam voor twee jaar vrijwilligerswerk naar Uganda, maar heeft zes jaar later een heel leven opgebouwd. Samen het haar man en dochter Yara (2) geniet ze volop in ‘The pearl of Africa’. Met haar bedrijf C&U adviseert en begeleidt ze jongerenreizen, stages en expedities naar Uganda. Ze barst dus van de tips voor een prachtige familiereis naar Uganda. Haar beste tips voor een onvergetelijke gezinsvakantie lees je hier.

Chantal: ‘Een reis naar Uganda moet echt op ieders bucketlist. Het is hier zo mooi en afwisselend. Er zijn geweldige natuurparken, wildlife, kratermeren, theevelden, groene heuvels en niet te vergeten extreem vriendelijke mensen! Een fantastische plek om te wonen en naartoe te reizen. Benieuwd wat er allemaal te doen is? ‘

7x insiders tips voor een vakantie naar Uganda met kinderen

1.’In Kampala hebben kinderen een toptijd. Er is van alles, van zwembaden tot speeltuinen en er worden leuke activiteiten georganiseerd in bijvoorbeeld een kunstgalerie. In Kampala kun je erg leuk zwemmen bij Speke resort (ligt aan Victoria meer) en het waterpark in Quality Village Kampala. Wat ook heel fijn is, is dat er veel is ‘aangepast’ aan het leven van een kind. Restaurants zijn bijvoorbeeld op een groot terrein, waar kinderen alle vrijheid hebben om te ravotten. De mensen hier geven graag veel aandacht aan kinderen. Dus kijk niet vreemd op als het personeel van een restaurant je kind even meeneemt voor een kijkje in de keuken.’

2.’Op avontuur in een van de vele natuurparken kan tijdens een reis naar Uganda natuurlijk niet ontbreken. Geweldig toch: wij hoeven niet naar een dierentuin want we kunnen de dieren in het echt bewonderen. Wij zijn gek op Lake Mburo, een klein natuurpark waar je de dieren kunt spotten.’

3. ‘Lake Bunyonyi is ook echt leuk voor kinderen, je kunt daar kanoën en zwemmen. Veel apen springen van boom naar boom, dat is overigens bijna overal zo. Wij gaan daar graag met Yara naartoe. Lekker kamperen, zwemmen in het meer, wandelen en veel buiten zijn.’

| LEES OOK: Staat Uganda op jouw bucketlist, maar ga je deze zomer eerst naar Ibiza? Lees dan zeker deze tips van local Laura voor de leukste plekken op het eiland! | 

4. ‘Normaal gesproken houd ik niet van dierentuinen. Ik zie dieren liever in het wild, maar de dierentuin in Entebbe is erg leuk voor kinderen. Je kunt daar namelijk meehelpen achter de schermen. Je krijgt informatie over de dieren en je mag ze voeren en de hokken schoonmaken. Dichterbij de dieren komen dan dit kan bijna niet. Zo leuk.’

5. ‘Als je met kinderen naar Uganda komt, moet je ook zeker een lokaal project bezoeken. Kinderen kunnen dan mee naar school en zien hoe een het eraan toe gaat op een Ugandese school. Of meehelpen in de dorpen. Je kunt bijvoorbeeld van modder klein maken (stampen met je voeten) en daar een soort van energie zuinige oven van maken. Geweldig om te doen! Een nog leerzaam ook. Kinderen leren hoe anders het leven kan zijn, maar dan wel op een leuke manier. Of je gaat even de binnenlanden in en ziet er ervaart hoe het leven is. Prachtige ervaring. Je leert Ugandees koken en ziet hoeveel er spontaan gedanst wordt door iedereen. Dit toont de mooie, maar ook de minder mooie kant van Uganda. Zo zie je de armoede, maar dat is wel mooi om alles weer te relativeren. Zulke tripjes kun je natuurlijk ook boeken bij C&U.’

6. ‘In Masaka heb je een super leuk B&B Villa Katwe en een mooi restaurant Plot99. Daarnaast heb je zoveel leuke restaurants die kindvriendelijk zijn. Prunes en Cafe Roma in Kampala zijn wel uitblinkers. Zij hebben een leuke speeltuin met oppas, dus de ouders kunnen lekker rustig genieten van hun drankje en eten.’

| LEES OOK: Meer tips van een local, maar wat dichter bij huis? Lees deze te gekke tips voor een vakantie met kinderen aan het meer van Bolsena in Italië van local Eline.|

7. ‘Ga ook zeker naar het Hoge Noord-Westen. Ga naar het mega mooie natuurpark Murchison Falls, maar loop vooral door de dorpen zoals Lodonga. Daar heb ik de eerste twee jaar gewoond en hier zie je het ongelofelijk mooie Uganda. Het is alsof je terug in de tijd gaat. Het dorpje is klein, rustgevend en de mensen zijn ontzettend lief. De huisjes gemaakt van klei en strodaken en het leven speelt zich af op straat. Voor kinderen een enorme belevenis. Yara speelt daar met alle kinderen op straat, met zand, stokjes en stenen. Ik ben blij dat Yara hier opgroeit. Het leven speelt zich buiten af, dus ze is altijd overal aan het ravotten is met andere kinderen. Heerlijk! Kinderen zien geen verschil tussen arm en rijk, ze zijn wie ze zijn en dat wil ik Yara graag meegeven. Uganda is indrukwekkend en mooi. Je maakt hier een reis om nooit meer te vergeten.’

Staat Uganda al op jouw bucketlist? Heeft het verhaal van Chantal je enthousiast gemaakt of wil je meer tips van haar? Laat het ons weten in een reactie. 

Deel met een vriend of vriendin:
2 Reactie's
 • Kir
  Geplaatst op 13:37h, 02 juli Beantwoorden

  Het lijkt me geweldig, maar is t ook geschikt voor reizen met ’n dreumes?

  • Michèle
   Michèle
   Geplaatst op 10:19h, 03 juli Beantwoorden

   Klinkt te gek he! Hij staat nu ook echt op onze wensenlijst 🙂 Heb jullie al eerder een verre reis gemaakt met de kleine? Wat betreft je vraag, ik denk dat Chantal antwoord heeft gegeven op Facebook? Maar voor de zekerheid zet ik haar reactie hier ook nog neer.
   Chantal: Ja kan zeker, maar je moet wel rekening houden met lange afstanden rijden (hoewel afhangt natuurlijk van wat je allemaal wilt zien). Wij laten ons niet tegen houden aan de afstanden maar Yara is het dan ook gewend. Zal voor je oudste even wennen zijn als ze dorpen in komt dat andere kinderen (ook volwassenen trouwens) haar willen aanraken etc. Maar los van dit kan het zeker. Het echt beseffen allemaal, dus ook verschil scholen kunnen zien, schijnt vanaf 6 jaar beetje te zijn. De mensen in Oeganda zijn zo vriendelijk tegen en voor kinderen….. alles wordt aangepast aan hen. Dat is zo leuk en daarom ook echt mogelijk met je meiden te komen. Tot snel?!

Geef een reactie