Dublin met kinderen

Blog | Dublin met kinderen: meer dan genoeg te doen in en rond het centrum!

Het idee kwam spontaan: vijf dagen naar Dublin met mijn moeder en de kinderen. Ik had voor vertrek best even twijfels over deze stedentrip. Terwijl hier de zon volop scheen, zou het in Dublin regenen. En zou het wel zo kindvriendelijk zijn als ik dacht en was een stad met kinderen van 6 en 2 (is écht nee) wel een goed idee? Achteraf kan ik zeggen: absoluut! Dublin is ge-wel-dig en wat hebben we genoten!

Citytrip Dublin

Binnen twee uurtjes vlieg je van Schiphol naar Dublin. De kinderen vermaakten zich met air clay (aanrader!) en smart putty en voordat we het wisten waren we in Ierland. Op het vliegveld kochten we twee Leap tickets waarmee we 5 dagen lang onbeperkt met het openbaar vervoer konden reizen. Voor Kaya kocht ik een kaart van €20, waar nog €13 van over is en teruggestort wordt op mijn rekening en Ian (2) is gratis. Dat verliep allemaal heel vlot en we kregen een goede uitleg van hoe we naar Dalkey konden reizen.

Slapen in het sfeervolle Dalkey

We twijfelden tussen een leuke Airbnb vlak bij Dublin stad of een woning in het kustplaatsje Dalkey, op ongeveer 40 minuten met het openbaar vervoer van Dublin. Een hele goede keuze. Want wat was Dalkey leuk! Gemoedelijke sfeer, leuke restaurants, fijne terrassen, kasteel, strand, treinstation en alles op loopafstand. Er zijn meerdere speeltuinen, zoals trouwens op alle plaatsen waar we zijn geweest. Ik had besloten geen buggy mee te nemen, alleen mijn Tula Toddler draagzak. Dat beviel heel goed! Geen gehannes met een koffer en een buggy, of met een buggy in het openbaar vervoer, maar Ian gezellig op mijn rug. Zo kon hij zelf ook veel meer zien, lag hij heerlijk te slapen en genoten we samen. (Bij ons huisje stond overigens wel een buggy, dus de eerste dag heeft m’n moeder even met hem rondgereden. Maar ik had hem niet gemist als hij er niet was geweest.)

Dublin met kinderen: naar het kindermuseum!

De eerste dag was het bewolkt en een beetje motregen. Een perfecte dag voor het Dublin Children Museum Imaginosity. Een waar paradijs voor kinderen! Vanuit Dalkey kun je hier met de trein en de bus naartoe en vooral de trein vonden de kinderen al een attractie op zich. In het museum kunnen kinderen van alles ontdekken en beleven. Het museum bestaat uit verschillende verdiepingen met een supermarkt, restaurant, ziekenhuis, theater, bouwplaats, verkleedhoek en je kunt er klimmen. Kaya was niet weg te slaan bij de kassa en Ian vulde elke keer zijn boodschappenkarretje om bij haar af te rekenen. Maar ook de treinbaan, restaurant, het bouwen van huizen en de garage deden het goed. Natuurlijk moesten ze allebei ook nog even het nieuws voorlezen in de studiohoek en na een paar uur heerlijk spelen, was het tijd voor de volgende groep. Het museum is zo populair dat kinderen in shifts naar binnen mogen. Reserveren is dus een aanrader!

Genieten bij kustplaats Howth

Als je wat langer de tijd hebt in Dublin, ga dan zeker met de trein naar Howth. Dit kustplaatsje is zo mooi! Vanuit het dorp kun je verschillende wandelingen maken op de kliffen. Bij het VVV kantoortje bij de haven liggen flyers met diverse routes. Wij kozen ervoor om op de pier te wandelen. Konden de kids lekker rond rennen, de zeehonden bekijken die in de haven tussen de schepen leven en genieten van het mooie uitzicht op de kliffen, de vuurtoren en het eilandje Irlands Eye, voor de kust. We hadden mazzel want het weer was geweldig. Lekker zonnetje, overal restaurantjes met verse vis, wijntje erbij.. Wat wil je nog meer! Aan het eind van de dag konden de kids zich nog even uitleven in de speeltuin op de pier en daarna weer met de trein terug. Ga voordat je de trein instapt, of als je uitstapt, wel even langs The Bloody Stream, net naast het station. Een typische Ierse pub waar je geniet van Ierse muziek, vriendelijke mensen en genoeg lekkers op de kaart. Een aanrader!

Veel te zien in Dublin Stad

Na zo’n heerlijke dag uitwaaien in de natuur, was het natuurlijk tijd om Dublin stad te ontdekken! Er is zóveel te zien en te doen in het centrum, dat red je nooit in een dag. Wij kozen ervoor om lekker rond te struinen, langs de winkels en de pubs, de Spire of Dublin (een 120 meter hoog kunstwerk), het Irish Rock ‘N Roll Museum, Christ Church Cathedral, The Temple Bar en de Saint Patrick’s Cathedral. Een imposant gebouw omgeven door prachtige tuinen. Daar hebben de kinderen zich vermaakt in het gras, de speeltuin, en bij de fontein. Alles is goed te lopen, maar met de Leap card kun je natuurlijk ook makkelijk de bus nemen. Wil je alles zien, neem dan de Hop on Hop op off bus. Daar moet je alleen wel een apart kaartje voor kopen, deze is niet inbegrepen bij het Leap ticket.

Veel musea en bezienswaardigheden.

We hebben in die vijf dagen veel gedaan en gezien, maar hadden nóg veel meer kunnen zien. Alleen wilden we niet van hot naar her sjezen om alle hoogtepunten te bekijken, maar lekker genieten op de mooie plekjes waar we waren. Een aantal bezienswaardigheden waar we niet zijn geweest, maar waar ik nog heel graag een keer voor terug kom:

 • Trinity College: dit kenniscentrum van Dublin is opgericht in 1592 door Elizabeth I en maakt deel uit van de Universiteit van Dublin. De campus zelf met de mooie binnentuin is al een bezoek waard, maar de grote attractie ligt in de Old Library: de Book of Kells. Deze bijzonder fraai geïllustreerde boeken uit de 9e eeuw met de vier evangelieën.
 • National Wax Museum: In dit wassenbeeldenmuseum ontmoeten sterren van nu, zoals Liam Neeson en U2, beroemdheden van vroeger, zoals Samuel Beckett. Ook leuk is de Kid’s World, speciaal voor kinderen.
 • Viking Splash Tour: Een tour waarbij je – met vikinghelm op – langs de highlights van Dublin rijdt en daarna de stad vanaf het water bekijkt. De kinderen zijn natuurlijk dolenthousiast van deze knalgele bus en boot in één.
 • Naast Christchurch Cathedral is de tentoonstelling Dublinia. Daar leer je alles over de geschiedenis van de stad tijdens de tijd van de Vikings en de Middeleeuwen. Superleuk voor gezinnen om meer te weten te komen over de geschiedenis, traditie en cultuur van de Dublin.
 • Dublin Zoo: Dublin Zoo bevindt zich in het prachtige Phoenix Park. Dit enorme park heeft een aantal verrassingen, zo bestaat de kans dat je herten tegenkomt die een wandeling maken door het park. Leuk!
 • Meer tips voor een citytrip lees je hier in dit blog met te gekke tips van een local.

Zijn jullie wel eens met de kinderen in Dublin geweest? Wat vonden jullie het allerleukst?

Deel met een vriend of vriendin:
2 Reactie's
 • Ingrid van Klingeren
  Geplaatst op 09:25h, 16 juni Beantwoorden

  Ik ben er nog nooit geweest, maar ik krijg er helemaal zin in als ik dit lees. Wie weet met de keinkids!

  • Michèle
   Michèle
   Geplaatst op 22:46h, 18 juni Beantwoorden

   Wat leuk! Mijn moeder en ik vonden het echt geweldig en ook Kaya vraagt nu al of we volgend jaar weer naar Dublin gaan met z’n vieren. Ben je weleens in Ierland geweest of helemaal nog niet die kant op?

Geef een reactie