Aarhus met kinderen

Blog | Stedentrip Aarhus met kinderen, het zusje van Kopenhagen

Eerder heb ik een blog over stedentrips in december gepubliceerd, waarin ik aangaf dat we eigenlijk elk jaar in december een uitstapje maken naar een Europese stad. Even de kerstsfeer proeven in Duitsland, Scandinavië, Zuid- of Oost-Europa. In 2016 hebben we gekozen voor een stedentrip naar Aarhus (Århus) in Denemarken. En uit eigen ervaring kan ik zeggen dat Aarhus héél kindvriendelijk is!

Reizen met kinderen naar Aarhus; waarom, wat & waar?

  1. De Deense stad is verkozen tot culturele hoofdstad van Europa in 2017. Er zijn dan ook tal van premières, festivals en events gepland voor jong én oud. ‘Let’s Rethink’ is het thema waar het volledige programma aan opgehangen is. Hiermee willen ze bezoekers laten meedenken over dingen die op het moment in de maatschappij aan de orde zijn. Er staan onder andere 4 grote evenementen, 12 full moon feesten en meer dan 300 projecten gepland voor 2017. Leuk!
  2. Aarhus is meerdere keren verkozen tot beste Scandinavische winkelstad. Need I say more?
  3. Denemarken is zeer kindvriendelijk. Ik heb dan ook opvallend veel (jonge) moeders in Aarhus gespot. Je ziet echt overal kinderwagens! Die overigens allemaal gewoon buiten staan, met baby erin, terwijl de mama’s binnen warm aan een drankje zitten. Maar ook winkelend; Deense moeders kijken nergens van op en doen gewoon hun ding. Doordat Denemarken, en Aarhus in het bijzonder, zo kindvriendelijk is, kun je hier gemakkelijk met kinderen reizen en ze overal mee naartoe nemen. Restaurantjes, terrasjes, winkels; niemand maakt er een probleem van.
  4. Latinerkvarteret (The Latin Quarter); echt een té leuke wijk in Aarhus. Kronkelige straatjes met idyllische huisjes leiden je langs fashion boetiekjes, de beste restaurants, leuke barretjes, designwinkels, houten speelgoedwinkels en meer.
  5. Gastronomie: Aarhus is de gastronomische hoofdstad van Jutland. Er zijn maar liefst drie restaurants met een Michelin ster; Substans, Frederikshøj en Gastromé. Wat echt een aanrader is voor gezinnen, is Aarhus Street Food. Denk aan de Foodhallen in Amsterdam, maar dan met een fijne mix aan Scandinavische hapjes, Aziatisch dishes, gecombineerd met de Franse keuken. Aan lange tafels zit je naast elkaar en geniet je van al het lekkers en de gezelligheid om je heen. En in tegenstelling tot de Foodhallen in Amsterdam (of Rotterdam) zie je hier dus heel veel gezinnen met (jonge) kinderen. Probeer zeker typisch Deens smørrebrød, heerlijk!
  6. Den Gamly By: is een super leuk en leerzaam openluchtmuseum voor het hele gezin. Den Gamle By betekent ‘De oude stad’ en geeft dan ook goed beeld van het leven in Denemarken in de periode 1700 tot 1975 weer. Het is een verzameling van historische Deense gebouwen uit het hele land, waarbij het alledaagse leven wordt weergegeven; school, koken, werken, tuinieren, etc. De figuranten in klederdracht maken het extra levendig!
  7. Tivoli Friheden: dit leuke pretpark bestaat al sinds 1903! Toen was het eigenlijk nog geen pretpark, maar een groot bos waar de boswachter drankjes en versnaperingen verkocht aan bezoekers. Het ligt nu nog steeds aan het bos, maar het park is steeds verder uitgebreid met verschillende kleine attracties, speeltoestellen en muziek. Grote attracties zijn er in 1984 aan toegevoegd, wat ervoor gezorgd heeft dat het park het mooie attractiepark geworden is zoals het er nu bij ligt. In totaal zijn er 27 attracties en 13 eet- en drinkgelegenheden.
  8. Botanische tuinen: een heerlijke plek met heuvels, grasvelden en perkjes om gezellig rond te struinen. Je vindt er duizend verschillende planten én er is een educatief, milieubewust kwekend bezoekerscentrum, dat leidt naar een aantal kassen met vegetatie uit andere klimaatzones. In een overdekte koepel tref je bijvoorbeeld een klein stukje regenwoud met tropische palmen en in de kassen staan cactussen en vleesetentje planten. Dit is het oudste park van de stad en zeker een bezoekje waard met kinderen.
Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie