Blog | Veelzijdig Vlieland in één weekend ervaren doe je zo!

Onze Waddeneilanden zijn prachtig en hebben zoveel te bieden. Je denkt misschien dat er niet veel te beleven valt op zo’n klein eiland, maar dat is zeker niet het geval! In de zomer heb ik er een weekend doorgebracht en dat beviel uitstekend. Ik heb mijn ervaringen uitgewerkt in een beknopt reisverslag. Beknopt ja, want je moet het vooral zelf ervaren! Ik moet je eerlijk eggen dat het voor mij een ‘mommy weekend’ was samen met een goede vriendin. Heerlijk, even bijtanken!

S’ochtends vroeg zijn we op de boot gestapt naar Vlieland. We hadden de mazzel dat het fantastisch weer was, zelfs in de vroege ochtend op de boot was het al heerlijk warm. De boot, het zonnetje, het uitzicht op de Waddeneilanden; het voelde alsof we naar het buitenland op weg waren! Na een ontspannen boottochtje lopen we zo het dorp in: Oost-Vlieland (Osteynde). Het enige dorp en daarmee gelijk de hoofdplaats van het Waddeneiland Vlieland. Je kunt het niet missen.

We hebben geboekt bij Badhotel Bruin. Een knus en sfeervol boetiekhotel op de Dorpsstraat. Waarom dit hotel? Vanwege de luxe faciliteiten zoals gratis WiFi, een gezellige bar, een relaxte loungeplek, een goed restaurant, airco, sauna, solarium, zwemspa, beautysalon, jacuzzi. Op en top verwennerij dus! En nee, dit artikel is niet gesponsord. Het is gewoon echt een heel fijn hotel. En mocht je toch met kinderen willen reizen; Badhotel Bruin heeft ook een kinderspeelkamer, babyfoonachterwacht en bibliotheek. We hebben dan ook veel jonge gezinnen gespot die net als wij genoten van dit fijne hotel.

Inchecken. Spullen naar de kamer brengen. En dan omkleden, heel snel omkleden, want het is tegen het einde van de ochtend al bloedheet! We klagen niet hoor, we zijn nog maar net op het eiland en we genieten al heel erg. We installeren ons met hoedje & zonnebril op het terras van het hotel. Even afkoelen. Meteen maar wat lekkers bestellen. Het restaurant van het hotel, Bravoure, heeft een goede naam. Dat het goed is mogen we inderdaad zelf ervaren. Veel seizoensgebonden en lokale producten, huisgemaakt en vers bereide gerechten met de focus op smaak en kwaliteit. Dat proef je!

Na een heerlijke lunch huren we fietsen in de dorpsstraat. Het eiland is niet groot en de bewoners zijn behulpzaam, dus verdwalen gaat niet gebeuren. We krijgen de tip om richting het Posthuys te fietsen. Wanneer je hier voorbij fietst, tref je namelijk een prachtig uitgestrekt, verlaten strand aan. We stoppen even bij het Posthuys voor een ijsje en springen dan snel weer op de fiets. En ja hoor, het strand ligt er heel mooi bij. Er is werkelijk niemand (!) te zien, we hebben het strand voor ons alleen! Wat een verschil met Bergen of Egmond aan Zee, waar we normaliter in de zomer heengaan en waar je hutje mutje op elkaar ligt (en een half uur zoekt naar een parkeerplek).

Je moet ervan houden, maar naaktrecreatie is toegestaan op het gehele strand van Vlieland, met uitzondering van het bewaakte strand tussen palen 50-51 (opgang Badweg) en op plaatsen die vanaf de weg zichtbaar zijn. We kiezen een mooi plekje uit in een duinpannetje, maar dit blijkt al snel veel te heet te zijn. Hup, ons boeltje weer inpakken en richting zee lopen. Met een stapel tijdschriften genieten we van de zon, onze gesprekken en de rust. Iets wat ik in Bergen of Egmond aan Zee nooit doe, doe ik hier wel: ik neem een duik in de zee!

We blijven de hele middag op het strand en fietsen daarna via een andere route naar het hotel terug. Even douchen en omkleden en dan aanschuiven in restaurant Bravoure. Mijn mosselpannetje smaakt heerlijk! Na het eten overleggen we wat we gaan doen. We zijn rozig van de zon en voelen ons ontspannen, maar hebben eigenlijk geen zin om weer de hort op te gaan. Bovendien heeft Badhotel Bruin een heerlijk luxe spa en wat blijkt, die kun je in zijn geheel afhuren! Dat doen we dus ook. We drinken nog een koffie en thee, kleden ons dan om en duiken de spa in. Verwacht geen Spa Zuiver, zo groot is het zeker niet, maar dat is ook niet nodig. Hoe fijn is het om een sauna, zwembad en solarium voor jou alleen te hebben? We blijven hier de hele avond en bestellen telefonisch, heel decadent, nog een paar gin & tonics. Echt genieten zo!

Onze kamer is heel comfortabel en ook de bedden liggen prima. We hebben er dan ook een goede nachtrust opzitten als we s’ochtends vroeg weer op de fiets stappen naar het strand. Het ontbijt? Dat moet even wachten (op een klein beetje fruit na), want we beginnen onze ochtend met een privé yogasessie van Muriël Slot. Wat een fantastisch begin van de dag! Muriël neemt ons mee naar een heel mooi stukje strand en kijkend op de zee mogen we hier met z’n drieën yoga doen. Weer eens wat anders dan een kil zaaltje! Na de les schenkt ze ons een verse muntthee, met munt uit haar eigen thee. Heel bijzonder. Ik weet niet of het door de omgeving of het gezelschap komt, maar dit is de lekkerste muntthee die ik ooit geproefd heb.

Volledig zen komen we weer terug in het hotel, nog net op tijd voor het ontbijt. Het is weer een prachtige dag, dus we stappen op onze fietsjes richting een ander stuk strand. Er is welgeteld één beach club op Vlieland te vinden en dat is strandpaviljoen ’t Badhuys. Hier geniet ik even later van een vissalade, echt een aanrader! Niet een salade met een klein beetje tonijn uit blik, maar een rijk gevulde salade met verschillende soorten vis. Heerlijk! Ook de salade niçoise van mijn vriendin smaakt goed.

We brengen nog wat uurtjes op het strand door, voor we naar het hotel teruggaan om onze spullen te halen. Dan lopen we naar de boot (nog geen 10 minuten) en gaan we richting huis. Wat een fijne mini break zeg. Twee heerlijke dagen waarin we op de fiets veel van het eiland hebben kunnen zien, waar ontspannen voorop stond en waar rust een belangrijk element was. We hebben het echt als een korte vakantie ervaren. Dit bewijst maar weer eens dat je echt niet heel ver weg hoeft te gaan om mooie natuur en een andere omgeving te ervaren.

Ga je liever niet zonder kids weg? Dan deel ik hier een aantal kinderactiviteiten op Vlieland, vijf persoonlijke tips van mij aan jou. Ik weet niet of Vlieland dan net zo ontspannen is, maar anders heb je misschien iets aan dit simpele stappenplannetje om ‘me-time’ te creëren op vakantie met kinderen.

Vlieland. Wat was je fijn. Hopelijk tot volgende zomer!

Deel met een vriend of vriendin:
2 Reactie's
 • Marieke
  Geplaatst op 14:15h, 28 december Beantwoorden

  Klinkt als een heerlijk weekend :-)!

  • Tessa
   Tessa
   Geplaatst op 16:39h, 07 januari Beantwoorden

   Dat was het zeker, voor herhaling vatbaar!

Geef een reactie