Toplijstje | Top-5 winterse stedentrips met kinderen

Zoals misschien al duidelijk is geworden, houd ik erg van de herfst en winter. December is zelfs mijn favoriete maand. We proberen dan ook elk jaar in december een stedentripje te maken. Omdat we vaak ‘maar’ drie of vier dagen gaan, blijven we wel in Europa. Heb ik je geïnspireerd en ben je nieuwsgierig naar welke steden leuk zijn voor een winterse stedentrip met kinderen? Lees dan snel verder!

Dit zijn de leukste winterse stedentrips met kinderen

Londen
Eén van mijn favoriete steden. Wat zeg ik, misschien wel favoriet! Zo dichtbij, maar toch een heel andere vibe dan in Nederland. De winkels zijn er chic, de gebouwen statig en de straten super feestelijk versiert in december. Londen heeft een aantal winkels die kinderen heel gaaf zullen vinden, denk aan Hamleys. Hier staat Santa Claus je op te wachten en als je je door de menigte weet te wringen, vind je hier prachtig speelgoed. The Harry Potter Shop is natuurlijk ook een aanrader en zelfs een must voor echte fans! Naast deze mooie winkels, tref je in Londen ook een heuse LEGO winkel en Disney shop. Bijzonder zijn winkels als Benjamin Pollock’s Toyshop uit 1856, Honeyjam, Semmalina met klassiek en vintage speelgoed, Puppet Planet en Sylvanian Families van de schitterde poppenhuizen en alle accessoires die erbij verkrijgbaar zijn. Als de kids het shoppen zat zijn, kun je lekker ravotten in Regent’s Park of Hyde Park. Vooral leuk als er sneeuw ligt!

Praag
Uit onderzoek van Reisgraag.nl is gebleken dat Praag de populairste bestemming is voor een stedentripje in december! Dit komt vooral door de gezellige kerstmarkten en de torenhoge kerstboom die je daar kunt bewonderen. Heel mooi én gezellig! Wat leuk is om te doen, is om met het hele gezin allerlei lokale lekkernijen te nuttigen. Wat zou het zijn, waar smaakt het naar? Hoogtepunten zijn het speelgoedmuseum, de kabelbaan naar Petrin heuvel (waarmee je een prachtig uitzicht over de stad hebt), het treinrestaurant Vytopna Railway Restaurant en de wisseling van de wacht van de burchtsoldaten. Ook fijn; het is een goedkope bestemming!

Krakau
Net als Praag een relatief goedkope bestemming, alleen Krakau is nog nét iets voordeliger geprijsd. Bovendien heeft Krakau natuurlijk een bijzondere historie, iets wat zeker interessant is voor kinderen. Vanaf een bepaalde leeftijd uiteraard, maar je kunt ze al vrij jong op je eigen manier vertellen wat er gebeurd is en waarom het van grote historische waarde is dat dit herdacht wordt. Vergeleken met Praag is Krakau minder toeristisch, terwijl het in december nét zo gezellig is. Ook hier vind je veel kerstmarkten en lokale lekkernijen zoals gingerbreads Poland stijl, maar denk ook aan paard & wagens met vrolijke belletjes. Dit in combinatie met verse sneeuw (die kans is groot in Polen) maakt het een enorm gezellige stad om rond de feestdagen met je gezin te vertoeven. Krakau heeft mij enorm verrast in elk geval!

Kopenhagen
Scandinavië trekt mij enorm. Niet alleen houd ik van het clean design en de minimalistische mode, ook hun levensstijl (hygge) spreekt mij aan. Daarnaast houd ik van gezellige fika momentjes (ook in NL trouwens)! Anyway, waarom Kopenhagen in december en met het gezin? De stad heeft nog veel meer te bieden dan mooie winkels en gezellige restaurants. Vanaf medio november is de stad helemaal in kerstsfeer. Overal lichtjes, kerstbomen en sfeervolle decoraties. Tivoli is een oud pretpark voor jong en oud, dat in december prachtig versierd is (mét kerstmarkt). Echt één van de hoogtepunten. Maar er zijn ook veel kindvriendelijke stadsmusea, zoals het Tycho Brahe Planetarium, National Aquarium en het Zoological Museum. Zijn jullie de drukte zat, ga dan naar ‘Dyrehaven’, een bosrijk natuurgebied met hertjes. Hier kun je wandelen of een tochtje met een koets maken. Wat ik persoonlijk heel leuk vond om te doen, was fietsen door de stad op één van de gratis stadsfietsen. Gooi een muntje van 20 DKK in een fiets bij één van de speciale fietsenstallingen en je ontvangt je borg weer terug wanneer je de fiets weer in een stalling plaatst (mag in iedere stalling van de stad zijn, je hoeft de fiets niet op dezelfde plek terug te zetten). Super leuk om met kinderen op die manier de stad te verkennen en bovendien is Kopenhagen tot twee jaar achter elkaar uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld door het Amerikaanse Treehugger. De Deense hoofdstad blinkt uit vanwege de vele brede en veelvuldig gebruikte fietspaden door zowel locals als toeristen.

Rovaniemi
Een prachtige winterse bestemming waar je waarschijnlijk nog niet eerder aan gedacht hebt! Rovaniemi is een stadje in Lapland waar Santa Claus Village gevestigd is.  Hier woont de Kerstman pal voor de poolcirkel. Je kunt hem ontmoeten, shoppen in allerlei leuke winkeltjes, skiën in de omgeving (Ounasvaara) en diverse excursies maken, zoals huskytochten. Zeker voor jonge kinderen is dit gebied heel gezellig en levendig.

Düsseldorf
Een stad die goed aan te rijden is vanuit Nederland, wat fijn is als je liever niet wilt vliegen met kinderen. Ook deze stad heeft mijn verwachtingen overtroffen toen we hier vorig jaar in december waren. Kan ook aan het gezelschap liggen natuurlijk, maar de mogelijkheden die de stad biedt zijn zeker interessant. De Altstadt is het oude centrum, waar je allemaal gezellige kerstmarkten en carrousels vindt. Geniet buiten van een lekkere glühwein of warme chocomel, bewonder de mooie kerstdecoraties. Het oude centrum is echt heel gezellig. Wat ook leuk is om te doen, is een tochtje maken met een rondvaartboot. Zo kun je vanaf het water mooi de Altstadt en Medienhafen zien liggen. Ook is het leuk om een dagje shoppen op de Köningsallee (en een dagje kerstmarkten) af te wisselen met Aqua Zoo of Legoland Discovery Centre. Zo is er voor ieder wat wils!

Foto: www.instagram.com/francesmehardie

Deel met een vriend of vriendin:
2 Reactie's
 • Denise - Follow my footprints
  Geplaatst op 19:11h, 05 december Beantwoorden

  Dat zijn mooie maar wel erg veel ‘koude’ bestemmingen. Een iets aangenamere temperatuur vind ik persoonlijk altijd wel fijn. Je kunt met kinderen ook naar Zuid-Europa, zoals Valencia, Alicante, of een andere Spaanse stad; hoewel je ook dan (ook albis de temperatuur aangenaam en is het er vaak zonnig) ook geen mooiweergarantie hebt. Dat ontdekte ik dit weekend. 😉

  • Tessa
   Tessa
   Geplaatst op 20:12h, 09 december Beantwoorden

   Hi Denise, leuk dat je ons blog bezocht hebt. Maar het klopt inderdaad, allemaal ‘koude’ bestemmingen! Ik vind dat zelf juist heel leuk in december, ik houd ook erg van de herfst & winter. Maar vind het ook passen bij de maand. Het is natuurlijk heel persoonlijk, maar wel een goed idee om eens een blog te schrijven over ‘warme’ stedentripjes in december! 🙂

Geef een reactie