Interview | Roepa’s familierondreis door Sri Lanka

Guest editor Roepa Khoenkhoen
Roepa is 36 jaar en komt uit Amsterdam. Hier woont ze samen met haar verloofde Giel en hun 2 kids: Diya (4) en Rocco (2). Van november 2015 tot en met juli 2016 hebben ze met z’n viertjes een prachtige rondreis gemaakt door Zuid-Afrika, Namibië, Thailand, Vietnam, Indonesië, Maleisië en Sri Lanka. Roepa heeft voor ons een reisverslag geschreven over haar ervaringen in Sri Lanka, één van haar favoriete bestemmingen.


 

We hebben er al zeven maanden opzitten als we in Colombo, Sri Lanka aankomen. We rijden gelijk door naar het stadje Kandy, waar je naar de Tempel van de heilige Tand kunt, maar ook prima kan shoppen als moeder zijnde. Even acclimatiseren….ik duik snel wat winkels in 😉 Kandy is een drukke, levendige stad. Er is van alles te doen. De Tempel van de Tand is één van dé bezienswaardigheden, de tand zelf kun je niet zien, maar het complex zelf is ook de moeite waard! Ik ben nog niet vaak ware devotie tegengekomen tijdens onze reizen, maar voor de mensen hier is dit het allerheiligste en dat kun je voelen in deze tempel. Heel bijzonder!

Lion Rock
Daarna door naar Sigriya waar wij de Lion Rock bezoeken, letterlijk één van de hoogtepunten van Sri Lanka. Het is één van de zeven plaatsen in Sri Lanka op de Werelderfgoedlijst. Het landschap is voornamelijk vlak maar de Lion Rock is, hoe kan het ook anders, een gigantische rots die uit het niets opdoemt. Het complex bestaat uit lusthoven die omgeven zijn door muren en grachten en, boven op de rots, een citadel. Prachtig! Wat een adembenemend uitzicht als je bovenop staat! Wel opletten geblazen, want de afgrond is diep en de wind waaide flink daarboven. Tip, ga zo vroeg mogelijk voordat de drukte begint.  De kindjes hebben de rots helemaal zelf beklommen en kijken ook hun ogen uit op de top. Letterlijk een hoogtepunt dit!

Op de terugweg naar Kandy gaan we langs Dambulla, een belangrijke Boeddhistische tempel en Matale, een prachtige grote Hindoe tempel. Naast deze Hindoe tempel een kleuterschool waar wij even naar binnen mochten kijken en Rocco even in de klas mocht zitten J So far so good, de kids zijn relaxt en onderweg stoppen we nog even bij de grote Dinosaurus speeltuin langs de weg. We genieten volop als gezin!

Memorabele treinreis
Vanuit Kandy dé mooiste treinreis ever gemaakt naar Ella, langs prachtige landschappen, van heuvels tot theeplantages. Wil je weten hoe dat er uit ziet? Bekijk deze toffe video van Television of Nomads. In Ella de Little Adams Peak beklommen om te genieten van het mooie heuvellandschap. De kindjes hebben de klim helemaal zelfstandig gedaan. Het is makkelijk en fijn wandelen langs de theeplantages en de prachtige bloemen. Onderweg hebben we af en toe gespeeld met steentjes en heerlijk verse kokoswater gedronken.

Vanuit Ella zijn we met z’n vieren doorgereisd naar Arugambay, waar alle surfers bij elkaar komen. Leuk stadje, maar wel toeristisch (voor ons doen dan). Genoeg keuze uit restaurants en shops. Vanuit hier hebben we een trip gemaakt naar het Yala National Park om wild te spotten, zoals olifanten en vele bijzondere vogels. Helaas geen luipaard gezien, waar Sri Lanka wel bekend om is. De kindjes vonden de safari jeep en de ruige, hobbelige routes natuurlijk heel stoer. Wij deden bewust een halve dag tour, zodat het makkelijk uit te houden was voor onze kleine moppies.

Mindful in het wild
Daarna zijn we naar Galapitarocks gegaan, een geweldige plek om te verblijven langs één van de heiligste rivieren van Sri Lanka. Hier komen natuur, schoonheid, rust, meditatie, Ayurveda en het wildlife bijeen: escape in style! Een fantastisch eco-resort midden in het echte Sri Lanka. Een van de mooiste herinneringen aan Sri Lanka! Van hieruit kun je naar het heilige stadje Kataragama gaan, zoals wij gedaan hebben, of je kunt naar het Yala National Park gaan. Dit laatste hebben wij echter overgeslagen.

Schildpadden spotten!
In Tangalle kiezen we voor de Turtle Watch by Night Tour, waar je schildpadden in de late avond kunt spotten die eieren komen leggen op het vaste land, voor ze hun reis in zee verder afleggen. Dit stond al lang op mijn bucketlist. Een latertje voor de kids, maar zeker de moeite waard. We hebben maar  één mega turtle zien lopen op het prachtige zandstrand in maanlicht, maar dit was wel heel bijzonder!

Hoe indrukwekkend Tangalle ook was, het is tijd om door te gaan. Door naar Galle, waar het historisch fort ligt. Galle zelf is een toeristisch stad, maar wel interessant.  Niet alleen het historisch Galle fort, maar je kunt ook leuk shoppen in Galle City. Genoeg sari en souvenirshops in elk geval! Verwacht ook geen haute couture in Sri Lanka, maar juist de reissouvenirtjes die wij nu in huis hebben maken de herinnering  ofwel beleving compleet. Wij verbleven 10 min van het centrum, in Unawatana, aan een heerlijke  baai met in de omgeving een ruime keuze qua restaurants. Heel fijn om hier een paar dagen te vertoeven bij een homestay.

Dé plek voor watersportliefhebbers
Weer een taxirit verder, komen we aan in Kalpitiya. We reizen hier vaak met de taxi, als gezin toch wel heel relaxt, omdat je met kinderen je eigen tempo kan bepalen hoe vaak en waar je allemaal onderweg wilt stoppen. Kalpitiya heeft een prachtig strand en een fantastische baai voor watersportliefhebbers, met name kitesurfers. Afgelegen en daarom niet toeristisch. Maar ruige golfen en harde wind voor de echte pro’s. Mijn vriend is een fervent kitesurfer, hij kan hier helemaal losgaan! En de kinderen en ik? Wij genieten van ons verblijf naast het strand, in het zwembad, uit de wind, uitzicht op zee, zwaaiend naar papa.

En yep, we moesten en zouden een luipaard spotten, dus door naar Wilpattu National Park. Na maar liefst twee keer een safari gedaan te hebben, maar helaas geen luipaarden of beren gespot (ja, je kunt ook beren spotten daar!). Wel ander wild gezien, zoals olifanten, diverse bokken, krokodillen, vogels en je rijdt natuurlijk rond in een super mooi natuurpark. Voor de kids ook heel leuk, en geloof mij, zij zochten net zo hard naar luipaarden en beren mee als wij, haha!

We geven het op en gaan door naar Anuradhapura, een grote stad met een rijke cultuur. Hier hebben wij vele tempels en stoepa’s bewonderd. De stoepa’s vonden wij ontzettend mooi, weer heel anders dan de eerder genoemde tempels. Maar de plek waar de ‘heilige boeddha boom’ staat was misschien wel het meest indrukwekkend. Iedereen, zoals bij vele tempels, in het wit gekleed mediterend en biddend. Wat een mooi geloof het boeddhisme, wat een mooie specifieke uiting daarvan in Sri Lanka.

Laatste stop was het stadje Negombo, goede uitvalbasis voor de terugreis, naar het vliegveld en weer terug naar NL.

Nog even in het bijzonder….

De mensen
In Sri Lanka is 80% Boeddhistisch, een mooi geloof ofwel een mooie levenswijze. Wat een respectvolle mensen, naar elkaar, naar ons, naar een ieder. Tot zover, na twee wereldreizen (in 2008 zijn we met z’n tweetjes naar Zuid-Amerika geweest), kunnen wij echt zeggen dat dit, naar onze mening, het vriendelijkste volk is op deze aardbol. In de vier weken van onze laatste reis hebben wij veelal geslapen bij Homestays. Dit betekend dat je bij mensen thuis slaapt, maar dan wel met het gevoel alsof je aan het AirBnB’en bent. Het zijn allemaal welgemanierde mensen, geduldig, geïnteresseerd en schoon. Makkelijk om in het Engels te communiceren ook. En er wordt heerlijk voor je gekookt, want veel restaurants buiten de ‘toeristische’ stadjes zijn er niet. Een super ervaring in Sri Lanka!

Het eten
Hou op over het eten, ik mis het nu al! Heerlijke currygerechten, rijst, kip of vis en altijd minimaal twee tot drie verschillende groeten. Wij aten zowel met de lunch als in de avond warm eten. Wat een smaaksensatie! Maar pas op, want overal wordt peper gebruikt. Dus voor de kids werd alles apart doorgegeven. De meeste (weg)restaurants hebben een buffet waar je voor een vast bedrag eet. Niet te vergelijken met een buffet in een Turks 3-sterren hotel, mensen! Hier was het eten echt heerlijk!

Het vervoer
De tuk tuk, oorspronkelijk vanuit India, is hier het nationaal vervoersmiddel. Ook lange afstanden van zo’n drie uur leg je af met een tuk tuk. Wij hebben vooral gebruik gemaakt van privé taxi’s, omdat wij natuurlijk twee kids en flink wat bagage mee hadden. Het openbaar vervoer is mega goedkoop, maar privé taxi’s zijn in verhouding duur. Maar ze zijn veilig en (voor ons) betaalbaar om met kids mee te reizen.

De natuur/cultuur
Sri Lanka heeft álles! Het (ei)land heeft prachtige stranden, woeste zee, glooiende groene heuvels, ruige gebergten, idyllische theeplantages, rijstvelden, vele tropische palmbomen, in ons seizoen veel wind (heerlijk), mooie natuurparken, wilde dieren. Daarnaast heeft het een interessante, rijke geschiedenis en een bijzondere cultuur. Kortom; er is voor ieder wat wils!

Door Sri Lanka reizen met kids?
Hell yeah! Ik zou niet weten waarom niet. Het is op werkelijk alle fronten zó veilig. Omringd door de grote oceaan, moet je hier en daar natuurlijk wel opletten met de woeste zee, maar  er zijn genoeg parelstranden met uitgestrekte zandstranden om heerlijk te vertoeven. In Sri Lanka kun je je makkelijk van het ene punt naar het andere punt laten vervoeren. Geen massatoerisme, iets dat ons persoonlijk erg aanspreekt. En zoals ik al eerder schreef, een (ei)land voor ieder wat wils. Wij hebben genoten, en om voor ons acht maanden reizen af te sluiten in Sri Lanka was een droom.

 

 

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie