Blog | De 10 plekken waar je het Noorderlicht kunt zien

Tussen half augustus en half april maak je de meeste kans om het Noorderlicht, of Aurora Borealis, te zien. Maar waar moet je zijn? Ik heb een handig lijstje op internet gevonden en deel deze graag met je, aangezien ik zelf mega fan ben van dit magnifieke natuurverschijnsel! Je hoeft niet per se ver te reizen, dus neem zeker je kinderen mee om het Noorderlicht te spotten!

Maar eerst nog even een uitleg, want hoe ontstaat het Noorderlicht nou precies? Wat is het? Het poollicht wordt veroorzaakt door de zonnewind. Deze zonnewind is vooral sterk bij uitbarstingen van plasmawolken op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in geslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht. Een prachtig natuurfenomeen!

Het Noorderlicht bekijken met kinderen doe je hier

  • Zweden: Kiruna, Abisko en Zweeds Lapland
  • Finland: Luosto, Nellim, Utsjoki, Ivalo, Kakslauttanen
  • IJsland: Þingvellir National Park, maar het hele land is een prima plaats
  • Rusland: Murmansk, Siberië, Kola Peninsula
  • Alaska: Anchorage, Fairbanks, Denali National Park
  • Canada: Calgary, Ontario, Yukon Territory, Manitoba
  • Noorwegen: Tromsø, Alta, Spitsbergen, Finnmark
  • Groenland: Kulusuk, Ammassalik
  • Schotland: Aberdeen, Isle of Skye, Northern Highlands, Dunnet Head
  • Denemarken: Faeröer eilanden (MS)

Noorderlichtreis met kinderen

Begin dit jaar heb ik met Voigt Travel een mooie reis gemaakt naar Ruka, Finland. Toen heb ik vanwege bewolking slechts een zweempje van het Noorderlicht gezien, maar evengoed zéér de moeite waard! Een van de hoogtepunten uit mijn reiscarrière. Voor kinderen zijn er ook genoeg activiteiten. Voor de sneeuwscootertochten hebben ze namelijk speciale ‘aanhangwagentjes’ of afgeschermde karretjes achter de scooter. Zit prima! IJsvissen is ook voor kinderen leuk, evenals de rendierfarm.

Wil je een grotere kans maken om het Noorderlicht te zien in Finland, kies dan niet voor Ruka maar voor Kakslauttanen, zoals in het bovenstaande lijstje vermeld is. Daar vind je ook een héél bijzondere accommodatie, namelijk het Kakslauttanen Arctic Resort – slapen in glass iglo’s!

kakslauttanen_kelo-glass_igloo_1366x768

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie