In het vliegtuig kun je het beste bij het raam zitten, daar heb je wat meer privacy tijdens het voeden. Tijdens het opstijgen en dalen kan je baby last krijgen van druk op zijn oortjes. Door dan te voeden, zal je baby daar minder last van hebben. Ook is het vaak een fijne manier om je kleintje te laten slapen. Bij Ian werkte dit perfect. In de auto vereist voeden soms wat meer kunst en vliegwerk. Natuurlijk moet je gewoon een pauze inlassen en op een parkeerplaats of wegrestaurant voeden. Maar als de nood hoog was, kroop ik weleens achterin en hing ik boven de maxi cosi om te voeden. Niet echt comfortabel of charmant (én vooral niet veilig: ik krijg reacties dat ik ook achterin in de gordels moet en dat klopt natuurlijk helemaal. Op deze manier voeden is onverstandig en niet iets wat ik anderen aanraad!).

Extra water?

In het warme Ibiza, hartje zomer, wilde Ian vaker drinken dan thuis. Er wordt wel eens geadviseerd om extra water te geven aan baby’s, maar dat is niet nodig. Baby’s jonger dan zes maanden halen alles wat ze nodig hebben uit moedermelk. Meer aanleggen is het advies. Zo krijgt je baby voldoende binnen en houd je je productie op peil. Doordat je baby vaker wil drinken, vergt het wel iets van jou. Vergeet niet om zelf ook veel te drinken, minimaal twee liter. Neem ook voldoende rust en eet extra groente en fruit. Gezond en er zit bovendien veel vocht in.

| LEES OOK: 5x rondreizen met kinderen: van draagdoek tot bolderkar |

Kolf mee op reis

Ik had een elektrische kolf, maar ook een handkolf voor op vakantie. Het duurt iets langer, maar is wel makkelijker mee te nemen. Na een maand of 9 hoefde ik niet meer te kolfen (m’n productie bleef natuurlijk, dus zonder te kolfen op peil, zo fijn!), maar voor die tijd is het toch handig om een kolf te hebben. We waren met een groep vrienden op vakantie en zo kon ik zonder problemen een avondje weg met vriendinnen. Om ontplofte borsten te voorkomen, was ik héél blij met mn handkolf. Daarnaast wordt ook aangeraden om vanaf 6 weken oud je baby eens per week moedermelk via een flesje te geven om hem zo te leren wennen aan een flesje. Handig om dit ook op reis te doen, zodat je baby na terugkomst niet opeens de fles gaat weigeren.

Een wijntje: kan dat wel of niet?

Met je voeten in het zand, op een terrasje aan zee, is een wijntje wel heel verleidelijk. Als je borstvoeding geeft, kun je wel af en toe alcohol drinken. Maar dan moet je wel een beetje rekenen. Drink een wijntje vlak nadat je hebt gevoed en wacht daarna minstens twee uur voordat je opnieuw gaat voeden. Neem je twee wijntjes, wacht dan minstens vier uur.

 

 

Dit blog gaat over borstvoeding op reis en niet over flesjes, omdat ik daar ervaring mee heb. Dat betekent niet dat het één beter is dan het ander, maar dat ik schrijf vanuit mijn persoonlijke ervaring. Het is een beladen onderwerp, waar iedereen een mening over lijkt te hebben. Geef je geen borstvoeding, dan krijg je dat te horen. Voed je langer dan zes maanden, dan vinden mensen het echt wel eens tijd om te stoppen. Krijgt je kind borstvoeding volgens de WHO-norm van twee jaar, dan word je vaak helemaal vreemd aangekeken. Jammer vind ik al die oordelen. Er is toch geen goed of fout? Sommige vrouwen willen geen borstvoeding geven, bij anderen lukt het door omstandigheden niet, sommige vrouwen voeden voor een korte periode, andere een lange tijd. Iedere situatie is anders, vrouwen maken hun eigen (soms noodgedwongen) keuze en daarin zouden vrouwen elkaar moeten steunen in plaats van oordelen.

Wat is jouw ervaring met borstvoeding? Vind je het lastig om buiten de deur of op reis te voeden? Of heb je nog meer tips? Laat het weten in een reactie.