Single parent reizen - tips en ervaringen

Blog | When three become two….vanaf nu reis ik alleen met mijn dochter

Zondagochtend. Ik ben taart aan het bakken terwijl manlief met dochter aan het puzzelen is. Het zonnetje schijnt en op de achtergrond staat Jamie Culumn op. Nadat we samen hebben opgeruimd en schoongemaakt gaan we met z’n drietjes het bos in. We genieten van wat lekkers bij een gezellig restaurantje aan de rand van het bos. Picture perfect, right?

Het ideale plaatje. In veel gezinnen is dat ver te zoeken. Het omgekeerde is waar. Je huis is ontploft, je struikelt over speelgoed terwijl je kind aan je been hangt. En een ander kind heeft besloten om in een hoekje te gaan plassen in plaats van op het toilet.

Maar perfect bestaat niet en dat hoeft ook niet. Want wat is perfect nou eigenlijk? Het is perfect voor jou, als jij er gelukkig en tevreden mee bent. Een ontploft huis met een kind aan je been en een ander die iets geks uithaalt kan óók perfect zijn. Want het is jouw huis en het zijn jouw kinderen. Jouw perfectie. Het ideale plaatje is voor iedereen anders natuurlijk.

 

De beslissing die genomen moest worden

Helaas lag mijn wens van het ideale plaatje en dat van mijn partner steeds verder uit elkaar. Gedachten over invulling geven aan ons leven, de opvoeding, werk en zelfs reizen verschilden steeds meer. Dat en nog vele andere redenen hebben ons doen besluiten uit elkaar te gaan. Dat is een lang proces geweest natuurlijk. Je besluit zoiets niet van de een op de andere dag. Maar nu de beslissing genomen is voelt het goed. We sluiten een hoofdstuk af, maar tegelijkertijd slaan we de bladzijde om voor het volgende.

Gescheiden moeder op reis

Een spannende tijd breekt aan. Mila is inmiddels op de hoogte en reageerde eigenlijk héél goed. Binnenkort hoop ik samen met haar naar een nieuw huis te verhuizen. De tijd zal het leren hoe ze er dan mee omgaat, dat valt nog niet te voorspellen. Ik kijk uit naar ons nieuwe leven samen, want het biedt ook weer heel veel kansen. Zo ga ik binnenkort voor het eerst in mijn leven (ja, echt!) alleen reizen. Onlangs heb ik daar al iets over op Instagram en Facebook geplaatst.

Als Mila met haar vader op vakantie in Kroatië is, reis ik alleen door Slovenië. Haar vader brengt haar na een week Kroatië naar mij in Slovenië, waar we samen verblijven in de Soča Valley. Daar verblijven we in een luxe, net geopend tiny house aan de rivier. Ik als een gescheiden moeder op reis, wie had dat gedacht. Ook a voelt het dubbel, ik heb er zin in!

Tips voor alleenstaande ouder reizen

Ik moet mijn eerste reis als alleenstaande moeder nog meemaken, maar van vriendinnen en kennissen heb ik al behoorlijk wat tips gekregen. Maar om eerlijk te zijn ga ik er niets mee doen. Ik trek mijn eigen plan. Want als ik iets heb geleerd van dit alles, is om mijn gevoel te volgen. Om er nóg beter naar te luisteren. Op basis daarvan, en van mijn ervaringen tijdens mijn eerste alleenstaande ouder reis komende zomervakantie, ga ik jullie juist tips geven. Of je er iets mee moet doen? Volg je gevoel!

Ben jij gescheiden en heb je ook wel eens alleen gereisd met je kind(eren)? Ik hoor graag hoe je het ervaren hebt, laat een reactie achter onder dit bericht!

Deel met een vriend of vriendin:
6 Reactie's
 • Paulien
  Geplaatst op 19:43h, 27 juni Beantwoorden

  Hey Tessa! Herkenbaar! Ik ga deze zomer voor het eerst alleen met dochterlief van dan 4 maanden op vakantie. Oudste van 2 gaat een weekje naar opa en oma. Met 2 kinderen wist ik nog even niet hoe ik t dan moet hebben met bepaalde dingen (denk oa aan driftbuien van een 2 jarige, en wat als ik bij het zwembad zit en naar de WC moet…) Volgend jaar, als de rust ook weer wat is teruggekeerd in huis en de kinderen een jaartje ouder zijn, ga ik zeker voor een nieuw vakantie-avontuur met beide meiden.
  Ik weet ook niet echt hoe ik me moet voorbereiden nu maar herken wat je zegt; Je gevoel volgen en dan komt het wel goed!

 • Denise
  Geplaatst op 20:09h, 28 juni Beantwoorden

  Wat verdrietig om te horen. Ook al lijk je positief, het is nooit leuk, zeker voor je dochter niet. Fijn in elke geval dat jullie nog met elkaar door 1 deur kunnen, dat scheelt al. Dat is wat ik ook het allerliefste zou willen.
  Ervaring met reizen alleen had ik vroeger al, maar ook als alleenstaande ouder heb ik inmiddels genoeg ervaring. De kinderen waren net 2 en 4 toen we uitelkaar gingen. In mijn eentje ben ik met mijn dochter naar Spanje geweest en met beide kinderen naar Tunesië, Egypte, Turkije, Griekenland en diverse vakanties in Nederland. Ik heb er meerdere blogs over geschreven. Over 2 weken ga ik weer met ze, maar het wordt nog heel spannend hoe het gaat lopen.
  Veel plezier in Slovenië in elk geval en sterkte!

 • Belinda
  Geplaatst op 06:11h, 29 juni Beantwoorden

  Al vanaf de geboorte van mijn zoon reis ik als alleenstaande ouder samen met hem, hij is nu bijna 19. Heel veel mooie avonturen en herinneringen gemaakt. Het hoeft niet altijd ver en lang. Onze band is daardoor alleen maar sterker geworden. Sinds een paar jaar maakt hij ook verre reizen zonder mij, enorm trots ben ik op deze globetrotter. Volg je hart en betrek je kind als ze ouder is ook in de reizen. Mijn motto; leven en laten leven, ook tijdens het reizen en al helemaal als ze ouder worden! Veel reisplezier met je dochter en natuurlijk ‘you can do this’.

 • Judith
  Geplaatst op 09:22h, 30 juni Beantwoorden

  Herkenbaar, bij mijn eerste dochter zijn de vader en ik ook niet meer samen. Met haar ben ik ook lekker naar Curaçao, Frankrijk, Spanje en nog meer geweest. Heerlijk. Alleen rekening en tijd voor elkaar. Wil je ook echt wat tijd voor jezelf dan raad ik een hotel met entertainment aan. Het klinkt suf, tot je even een half uurtje tot jezelf kunt komen en je je kind van een afstand de grootste lol ziet hebben.

 • Margie
  Geplaatst op 14:12h, 30 juni Beantwoorden

  Hoi Tessa, wat stoer he en lekker!! En jaaaaaaa ik doe dat ook. Alleen reizen met mijn kinderen, nu nog met eentje.
  Ik deed het eigenlijk al toen ik getrouwd was. Mijn meest bijzondere reis was toch wel naar Sevilla vliegen, auto huren, naar de ongerepte kust van Spanje; Costa de la Luz en een paar dagen naar Portugal toeren, naar Tarifa, puntje van Spanje en dan met de boot naar Marokko…waaaaanzinnig!
  En inderdaad volg je gevoel, dat kon ik stukken beter toen ik alleen was.
  En kids zijn zo flexibel als jij dat ook bent. Wat ik wel heb ondervonden is dat een dag rust tussendoor wel wonderen doet voor ieders energie.
  Maar vooral genieten met en van je kleine…
  Heerlijk!

  • Tessa
   Tessa
   Geplaatst op 14:04h, 29 augustus Beantwoorden

   Hoi Margie,

   Wat goed om te lezen dat jij dit ook doet en er zo enthousiast over bent. Tof! Van dat soort reizen word je alleen maar sterker denk ik. Tarifa lijkt mij heel gaaf trouwens. Aanrader? Ben benieuwd. Liefs!

Geef een reactie