Blog | 5x leuke plaatsen voor kinderen op het eiland Hvar in Kroatië

Het mooie Kroatische Hvar is trendy en zeer geliefd bij jetset en beroemdheden. Ondanks de luxe status is het eiland ook een populaire bestemming voor een betaalbare gezinsvakantie. Vorige maand heb ik op uitnodiging van Zoover het eiland verkend op de fiets. Superleuk! Ik ga zeker terug met de kids om samen deze 5 mooie én kindvriendelijke plaatsjes te ontdekken. 

Ik was nog nooit in Kroatië geweest, dus had enorm veel zin in de trip naar Split en de eilanden Hvar en Brac. En het was serieus nog mooier dan ik had gedacht. Een hele relaxte sfeer, fijne stranden, mooie parken met speeltuinen, kindvriendelijke hotels, authentieke dorpen, sfeervolle havens en natuurlijk het azuurblauwe water. Nog een pluspunt: je vliegt in iets meer dan twee uur naar Split waar je de catamaran of veerboot naar Hvar pakt. Met de catamaran sta je binnen een uur in het historische centrum en ben je meteen in de vakantiestemming. De veerboot naar Stari Grad doet er 105 minuten over. Hier wil ik zeker meer van zien, dus eilandhoppen in Kroatië staat nu op onze wishlist! Maar wat is er allemaal te doen met kinderen? Dit zijn de 5 mooiste en kindvriendelijke plaatsen van Hvar.

5x Hvar met kinderen

1.Hvar stad lijkt wel een openluchtmuseum. Al vanaf het water zie je de oude stadsmuren die er al ruim 7 eeuwen staan. Eenmaal van boord sta je in een paar stappen op het sfeervolle centrale plein van Hvar stad. Rond dit prachtige plein vind je monumenten zoals het Hvar theater, een van de oudste theaters in Europa. Mooi! Ook leuk om te bezoeken: de kathedraal van St Stephan, verschillende paleizen en de vesting. Bovenin fort Spanjola heb je vanaf het café een geweldig uitzicht. Dwaal hier lekker door de straatjes, wandel langs de bootjes in de haven en plof neer op een gezellig terras. De kids kunnen op het plein lekker rond rennen, terwijl jij geniet van de heerlijke vibe. Als je langs het water naar boven loopt, vind je aan het wandelpad een grote speeltuin. Een geweldig begin van een vakantie op dit heerlijke eiland!

2. Ga ook zeker naar Jelsa. Dit idyllische plaatsje is vooral populair onder gezinnen. De drie grote zandstranden achter de haven, Mina, Grebisce en Zencisce, zijn toplocaties voor kleine kinderen. In het centrum van Jelsa vind je in een van de mooiste parken van Dalmatië speeltuinen met trampolines. Perivoj staat dus garant voor urenlang speelplezier: springen, verstoppertje spelen in het groen en natuurlijk smullen van een ijsje! Nog meer actie voor de kids? In het Adventure park kunnen jullie onder andere paintballen, tafeltennissen met jezelf als pion, beach volleyballen en het traditionele Kroatische spel Boccie spelen. Leuk!

| LEES MEER: De leukste tips van een local voor Hvar met kinderen |

3. Een mooie boulevard vol restaurants, barretjes, jachten en talloze bezienswaardigheden rond het plein: Stari Grad it is. Deze populaire toeristische stad is de oudste van het eiland. Het is hier een stuk rustiger dan Hvar stad en de perfecte plek om met de kinderen rond te dwalen door de smalle straatjes, sfeervolle pleintjes en mooie boulevard. Daarna nemen jullie een duik in het water, een bootje huren, waterpolo proberen of de trampolines uittesten. Ook nog wat culturele dingen bekijken tijdens de vakantie? Bezoek de prachtige St Stephen kerk en het Dominicaanse klooster uit 1482.

4. Het kleine dorp Vbroska is één groot avontuur voor kinderen. Door de vele bruggen over het water en de kunstschatten in de kerken, wordt het vergeleken met Venetië. Superleuk om te ontdekken! Vbroska wordt omringd door kleine strandjes en vooral Soline Beach is zeer geschikt voor kleine kinderen. Het water is ondiep en je vindt er een leuk waterpark. Ga je in het voorjaar naar Vbroska? Dan heb je helemaal geluk. Je kijkt uit op enorme velden met lavendel. Bezoek ook zeker de Mariakerk uit de 16e eeuw en de Laurentius kerk.

5. Hvar staat bekend op haar lavendelvelden. Tijdens de lente en de oogst in juni, ruik je de lavendel overal. Rondom het bergdorpje Velo Grablje kun je genieten van de lavendelvelden. Zelfs als de bloemen niet in bloei staan is het uitzicht nog steeds steeds geweldig pittoresk.

 

Meer inspiratie over Kroatië:

 

Ook met kinderen in Kroatië geweest? Wat is jouw favoriete bestemming? Laat het weten in een reactie. Ik ben benieuwd! 

Deel met een vriend of vriendin:
2 Reactie's
 • Jo
  Geplaatst op 00:16h, 23 juli Beantwoorden

  Een uurtje varen klopt misschien als je de catamaran neemt maar dan sta je zonder auto op Hvar. Wil je die meenemen dan moet je de boot nemen en kom je aan in Stari Grad. En met in- en ontschepen mag je dan wel op 2 uur rekenen.

  • Michèle
   Michèle
   Geplaatst op 15:50h, 29 juli Beantwoorden

   Dat klopt Jo, ik was inderdaad met de catamaran. Ik zal het erbij zetten in de tekst, bedankt voor de aanvulling! Hoe zijn jouw ervaringen met Hvar? Ook zo positief?

Geef een reactie