Familie rondreis Marokko; bezienswaardigheden Fez of Fes

Blog | Waarom een stedentrip naar het Marokkaanse Fez écht een goed idee is

Wij zijn fan van Marokko! Een familie rondreis door dit prachtige land kan ik je dan ook zeker aanraden. Als je je afvraagt waarom, lees dan mijn uitgebreide reisverslag. Maar koningsstad Fez (of Fes) in het bijzonder heeft mijn hart gestolen. Levendiger dan Meknes, maar rustiger en gezelliger dan Marrakech. Ik zal je vertellen waarom een stedentrip naar het Marokkaanse Fez écht een goed idee is, lees je mee?

Waarom een stedentrip Fez met kinderen?

Fez heeft alles wat je in de andere Marokkaanse koningssteden vindt, maar toch is het er authentieker en gezelliger. Je vindt er cultuur, lekker en gezond eten, veel shopmogelijkheden, authentieke restaurantjes en ateliers, kleine straatjes om doorheen te slenteren en hippe lunchrooms. Café Clock is bijvoorbeeld zo’n hotspot. Een super leuke plek waar lekker eten, cultuur, creativiteit en muziek samenkomen. Tip: probeer hier een kamelenburger! Misschien niet helemaal verantwoord, maar vergelijk het met de burgers zoals wij ze kennen. En wat hier heel leuk is om te doen, is een kookworkshop volgen. Met je kinderen natuurlijk! Maar daarnaast zijn er ook nog heel veel leuke en interessante bezienswaardigheden, waar het minder toeristisch is dan in de nummer één koningsstad Marrakech.

Wat is er voor jou en je kinderen in Fez te doen?

Er zijn diverse bezienswaardigheden en to do’s in Fez die ik je aanraad. Zoals Bab Bou Jeloud bijvoorbeeld. Het is een populaire bezienswaardigheid in Fez die je gezien moet hebben. Omdat de stad steeds groter en groter is geworden, zijn er op verschillende plekken toegangspoorten gebouwd. Bab Bou Jeloud is er een van en is al vaak gefotografeerd, omdat dit simpelweg de mooiste is. Daarnaast is deze poort het startpunt van je route naar vele exotische restaurantjes en winkeltjes. Aan de buitenkant is de poort helblauw, maar aan de zijde richting het oude centrum schittert een prachtig diepe zeegroene kleur.

Nog een highlight in Fez is Medersa Bou Inania. De mooiste Koranschool uit de stad en het enige religieuze bouwwerk in Fez waar niet-moslims mogen komen. De oude Koranschool werd gebouwd in de veertiende eeuw en laat gedetailleerd houtsnijwerk, een marmeren binnenplaats, kleurrijk mozaïekwerk en zware koperen deuren zien. Heel indrukwekkend! Medersa Bou Inania is imposant bouwwerk en erg Instagrammable!

Quartiers des Tanneurs is ook echt een bezienswaardigheid. Het ambachtelijk looien van leersoorten vindt in Marokko nog veel plaats en in Fez kun je in op deze plek zien én ruiken hoe dat gebeurd. Quartiers des Tanneurs is gelegen in het drukste deel van de medina, maar ook in de leerlooierij zelf is het een drukte van jewelste. Overal zie je bakken gevuld met gekleurde verf staan, waar de lappen leer in gekleurd worden. Dit zijn meestal huiden van de overblijfselen van geiten, paarden, ezels, schapen en dromedarissen. Na het kleuren wordt het te drogen gelegd in de zon. Alles wat je in de medina aan leren accessoires kunt kopen, komt meestal hier vandaan. Zelf heb ik een van favo leren tassen hier mee naartoe genomen en opnieuw laten maken. Het was geen speciaal model, maar de vorm en afmeting was precies goed. Zelfs het type leer! Maar hij was helemaal op, echter de ambachtslieden van Quartiers des Tanneurs hebben ‘m exact nagemaakt. Blij mee!

Fez heeft nog veel meer toffe bezienswaardigheden en to do’s, maar hierover verschijnt binnenkort een toplijstje met 10 to do’s in Fez!

| Lees ook: een familie rondreis door Thailand. Net zo warm, maar iets verder weg! |

Relaxen & lekker eten in Fez

Heb je na al die bezienswaardigheden zin om met je kroost even te ontspannen, kies dan een van de vele gezellige lunchtentjes, sommige verscholen in weelderig groen. Zoals The Ruined Garden, wat een van mijn favorieten is. The Ruined Garden is leuk om te lunchen, dineren of een Marokkaans theetje te drinken. Het is een prachtig traditioneel gebouw dat omgetoverd is tot een plek waar je lekker kunt genieten. De Marokkaanse dishes zijn heel geschikt voor kids; veel verse groenten en lekkere zelfgemaakte dips, maar vooral ook veel kleine gerechtjes. De traditionele tajine is vaak zoetig van smaak, doordat er gedroogd fruit in verwerkt wordt. Heel lekker, je kleintjes zullen er hun vingers bij aflikken! The Ruined Garden snapt het helemaal en is daarom een ultieme chill plek voor gezinnen.

Wanneer je Fez aandoet heb je er misschien al een aantal (konings-)steden op zitten als je voor een rondreis hebt gekozen, of je bent de drukte gewoon even zat. Even luieren is dan ook wel lekker. De Jnan Sbil tuinen zijn mooi groen en ruim opgezet, en zorgen voor vertier door de vijver en fonteinen. Tip: koop een aantal hamamdoeken in de souk, leg die hier uit en neem zelf nog wat hapjes mee (of laat die maken door het riad waar je verblijft). Insmeren en ontspannen maar!

 

Familyproof overnachten in Fez

Riad Fes is een luxury riad & relais chataux in het oude centrum. Dus ben je stiekem een beetje een luxepaardje zoals ik of ben je écht aan ultieme ontspanning en comfort toe, kies dan voor Riad Fes. Warme kleuren, fijne materialen en Marokkaans vakmanschap wordt gecombineerd met modern design. Een chique rooftop terrace maakt het compleet. Prachtig natuurlijk, maar je kunt ook kiezen voor Dar Mehdi.

Dar Mehdi ligt lekker centraal, vlakbij Madrasa Bou Inania en de University of al-Qarawiyyin. Hier vind je traditionele Marokkaanse tegeltjes, houten vloeren en 4 guestrooms die uitzicht hebben op de medina. Daarnaast hebben de kamers flatscreen tv’s en airco, wat best fijn is met kinderen.

Een andere fijn verblijf is Riad Dar Dmana. Dit verblijf is met 14 guestrooms en 2 restaurants een stuk groter, maar ook echt van alle gemakken voorzien. Service op maat, dus geef je wensen door en het word geregeld. Als je langer dan een week verblijft, is de transfer van en naar het vliegveld inbegrepen.

Indoor fun vind je bij Riad Lalla Fatima. Niet in de vorm van een animatieteam zoals je misschien gewend bent, maar denk aan henna tatoeages (de kindvriendelijke variant zeg maar) en kookworkshops voor de hele familie, waarbij je start met het shoppen van je ingrediënten op de markt, tot het opdienen van je eigen maaltje.

Meer Marokko

Nog niet helemaal overtuigd van Fez als bestemming voor je volgende stedentrip? Misschien moet je dan toch Marrakech overwegen. Verblijf je liever aan de kust? Dan is het hippie annex yoga annex surfplaatsje Essaouira ook heel leuk! Echt een van de verrassingen tijdens onze rondreis door Marokko. Want ja, dat is ook nog een optie. Een famile rondreis door Marokko waarbij je Fez combineert met andere hoogtepunten van het land. Ook echt de moeite waard!

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie