Blog | Zet maar op je bucketlist; familie rondreis Marokko

Marokko is één van mijn favoriete vakantiebestemmingen, omdat het alles heeft: de imposante woestijn, maar ook ruige bergen. De authentieke en hectische souks, maar tegelijkertijd Frans design en chique winkels. Hippie vibes, surf coolness en idyllische haventjes tref je aan de kust, maar zen worden doe je in één van de afgelegen kashbahs in het binnenland. Voeg daar ontzettend vriendelijke mensen en heeeerlijk eten aan toe en dan weet je; hier ga je vaker terugkomen.

Een familie rondreis Marokko moet je serieus eens overwegen

Waarom? Ik zal je tot in detail vertellen waarom wij de reis zo bijzonder vonden. Na een ontspannen vlucht komen we in Casablanca aan. Van het vliegveld snel door naar de binnenstad. In Casablanca verwacht ik drama en romantiek, net als in de gelijknamige film, en met een tevreden blik neem ik dit ook waar. Overal zie ik idyllische witte bouwwerken, de een nog mooier dan de ander. Gesluierde vrouwen die mysterieus, maar ook nieuwsgierig je een blik gunnen met hun mooie donkere oogopslag. Romantische pleinen zijn gedecoreerd met tropische palmbomen, er is een gezellige haven waar altijd wat gebeurt, maar ook theater in de vorm van heftig claxonnerende brommers, ruziënde taxichauffeurs en automobilisten die elkaar geen voorrang gunnen. Casablanca leeft! Maar waar je je eerst om druk moet maken voordat je überhaupt in Marokko aankomt, is waar je gaat overnachten.

Overnachten in Marokko; een riad of hotel?

Wanneer je in Marokko bent, raad ik aan om in een of meerdere riads te verblijven. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis of paleis(je) met een binnentuin of binnenplaats. Riads vind je meestal in het oude stadsgedeelte. Het woord riad komt uit het Arabisch “ryad” en betekent tuin. Het oude centrum kenmerkt zich doorgaans als een hysterische mix van mensen, kleuren, geuren en verkeer. Maar wanneer je de dikke houten deuren van jouw zorgvuldig uitgekozen riad achter je dichtslaat en letterlijk een groene oase binnenstapt, de weelderige binnentuin, is het een en al love, peace and happiness. Oké, dat is overdreven. Maar wel rust en ruimte gecombineerd met traditioneel vakmanschap. En design in de vorm van zeer mooie aankleding en een sophisticated interieur. Als kers op de taart is er meestal ook een (klein) zwembad aanwezig. Ideaal voor de kids!

Vroeger woonden complete families in zo’n riad, van grootouders tot neven, nichten en kleinkinderen. Tegenwoordig zijn veel riads voor de verhuur opgekocht door hippe stellen, maar sommige riads worden nog steeds gerund door Marokkaanse families. De wirwar aan straatjes in de Koningssteden, dáár ervaar je het echte Marokko. Maar ook door te overnachten in een riad, waar je liefdevol wordt opgevangen door de eigenaren. Die zelfs met liefde de lekkerste tajine dishes voor je klaarmaken. Echt waar mensen, kies in Marokko voor een riad en niet voor een hotel!

Bijkomen in relaxed Rabat

Casablanca vonden wij persoonlijk niet heel geschikt voor (kleine) kinderen. Net even te groot en te druk. Het was ook de enige plek in Marokko waar ik raar aangekeken werd als ik in een hemdje rondliep. Terwijl het toch een heel moderne stad is waar veel toeristen komen. Maar daarnaast wilden we ook heel graag door naar de befaamde koningssteden. Dus hup, de (zeer comfortabele!) trein in naar Rabat!

Rabat is, vergeleken met de andere koningssteden, heel rustig en relaxed. Je ziet er minder mensen op straat en de mensen die je er tegenkomt zijn minder ‘intens’ (klinkt wat vriendelijker dan opdringerig, vind je niet?). Ook de medina, de oude binnenstad, is hier mooier dan in Fes, Meknes of Marrakech.

In Rabat is veel te doen en te zien. De oude medina natuurlijk, waar je lekker kunt kijken, shoppen en onderhandelen. Ook het mausoleum van Mohammed V, de ruïnes van de Chellah en de Kasbah van de Oudaya’s zijn interessant om te bezoeken. De Kasbah is prachtig; overal smalle straatjes en blauwwitte traditionele bouwwerken. Fotografieliefhebbers kunnen zich hier flink uitleven! De Kasbah van de Oudaya’s is een kasbah in Rabat Sinds 2012 is dit fort opgenomen op de Werelderfgoedlijst, samen met andere hoogtepunten van Rabat: de nieuwe stad, de Essais- en historische tuinen, de medina, de Almohaden muren en poorten en de archeologische site van Chellah. Allemaal bezienswaardigheden die je kunt bezoeken!

Riad Zyo is een hele fijne verblijfplaats in Rabat. Het oude postkantoor van Rabat is omgetoverd tot een luxe boutique riad met veel licht, prachtig traditioneel houtsnijwerk, kleurrijk mozaïek én voorzien van een zwembad en hamam. Dat betekent me-time voor mommy! Me-time op vakantie, hoor ik je denken, hoe dan. Ja echt, dat is mogelijk, lees dit blog maar eens 😉

Ontdek mooi Mèknes met je gezin

Na een aantal dagen Rabat pakken we de trein naar Mèknes. Het openbaar vervoer is hier overigens uitstekend. Heel comfortabel en goed georganiseerd. Bijna beter dan de NS, want hier rijden de treinen stipt op tijd 😉 In Mèknes raad ik onder andere Riad D’Or aan als verblijfplaats of Riad Yacout. Beiden heel sfeervol!

Wat ik vooral leuk vond, was om alle koningssteden te ervaren en met elkaar te vergelijken. Er is zoveel te zien! Een heel georganiseerd programma is echt niet nodig en werkt vaak ook niet met kinderen. Slenteren en kijken is the best way om het echte Marokko te ervaren. Althans naar mijn mening dan. Dat doen we dus ook in Mèknes.

Ontdek het culturele hart en bezoek het Mausoleum van Moulay Ismail. Het mausoleum van Moulay Ismail in Mèknes is de laatste rustplaats van de roemruchte sultan Moulay Ismail. Hij ligt er samen met één van zijn vrouwen en twee van zijn zonen. Het is een van de weinige religieuze monumenten in Marokko die toegankelijk zijn voor niet-moslims. Het indrukwekkende gebouw lijkt in niets op de architectuur in Nederland, ook je kinderen zullen dit prachtig vinden! Verder is Mèknes al een stuk levendiger dan Rabat, ook leuk om te ervaren!

Onze favo Koningsstad; Fez

Riad Fes is heel luxe en daarom zeer comfortabel, maar wel voor families met een wat dikkere portemonnee. Maar persoonlijk vind ik een kleinere riad authentieker en knusser. Bovendien beleef je dan het échte Marokko en ervaar je hoe het is om te leven zoals de inwoners zelf doen. Riad Alkantara vind ik voor families veel leuker. Als er maar een zwembad bij is, dan vermaken kids zich al snel!

Fez is onze favoriete koningsstad in Marokko. Omdat Marrakech de meest bekende koningsstad is, is het daar vrij druk en toeristisch. Fez daarentegen is gezellig hectisch, maar niet druk. Dat hectische is gewoon typisch Marokkaans, dat hoort er gewoon bij. Maar drukte in de vorm van hordes toeristen; dat liever niet. Omdat Fez ons zo goed bevallen is, zijn we hier langer gebleven en kan ik ook meer tips met je delen.

Wat is er te doen in Fez met kinderen?

Fez heeft alles: cultuur, lekker eten, veel shopmogelijkheden, authentieke restaurantjes en ateliers, kleine straatjes waar je heerlijk kunt flaneren, maar ook hippe must go tentjes. Café Clock is bijvoorbeeld zo’n hotspot. Een super leuke plek waar lekker eten, cultuur, creativiteit en muziek samenkomen. Tip: je kunt hier ook een kookworkshop volgen! Oh ja, misschien niet zo verantwoord, maar je kunt hier kamelenburgers eten!

The Ruined Garden is leuk om te lunchen of dineren. Een prachtig traditioneel gebouwd dat omgetoverd is tot een plek waar je lekker kunt eten. De Marokkaanse dishes zijn trouwens heel geschikt voor kids; veel verse groenten en lekkere zelfgemaakte dips, maar vooral ook veel kleine gerechtjes. De traditionele tajine is vaak zoetig van smaak, doordat er ook vaak gedroogd fruit in verwerkt wordt. Heel lekker, zelfs de kleintjes zullen lekker mee smikkelen! The Ruined Garden snapt het helemaal en is daarom ook een fijne plek om met kinderen te bezoeken.

Wanneer je Fez aandoet heb je er al een aantal (konings-)steden op zitten. Even luieren is dan ook wel lekker. De Jnan Sbil tuinen zijn mooi groen, ruim opgezet, maar toch gezellig door de vijver en fonteinen. Tip: koop een aantal hamamdoeken in de souk, leg die hier uit en neem zelf nog wat hapjes mee (of laat die maken door het riad waar je verblijft). Hupsakee, in de chill modus!

Bab Bou Jeloud moet je gezien hebben in Fez. Omdat de stad steeds groter en groter is geworden, zijn er op verschillende plekken toegangspoorten gebouwd. Bab Bou Jeloud is vaak gefotografeerd, omdat dit simpelweg de mooiste is en tevens het startpunt is van een route naar vele exotische restaurantjes en winkeltjes. De poort is helblauw aan de buitenkant, en prachtig diepzeegroen aan de binnenkant.

Nog een highlight in Fez: Medersa Bou Inania. De mooiste Koranschool uit de stad en het enige religieuze bouwwerk in de hele stad waar niet-moslims mogen komen. De oude Koranschool werd gebouwd in de veertiende eeuw en laat gedetailleerd houtsnijwerk, een marmeren binnenplaats, kleurrijk mozaïekwerk en zware koperen deuren zien. Heel indrukwekkend! Zee imposant gebouw en erg Instagram likable! 😉

Erg Chebbi met kinderen; slapen in de woestijn

Na Fez zijn we richting de woestijn gegaan: Erg Chebbi. Een naam waar oudere kids misschien om moeten lachen. Zoals je misschien zult vermoeden, valt er in de woestijn niet veel te kiezen qua accommodaties. Daarnaast is het merendeel qua accommodaties óf heel luxe óf heel eenvoudig. Er is voor beiden wat te zeggen als je met kinderen door de woestijn reist. Wij verbleven in elk geval in Kasbah Erg Chebbi. Een prima uitvalsbasis in het plaatsje Merzouga om tochten te maken in de woestijn.

De Erg Chebbi is het grootste zandduinengebied van Marokko. De zandduinen bereiken een hoogte van zo’n 150 meter en strekken zich uit over een gebied van zo’n 30 km lang en 10 km breed. Erg Chebbi vormen letterlijk één van de hoogtepunten van Marokko, er is dan ook veel te doen. Je kunt de duinen te voet, kameel, squad of four wheel drive verkennen. Met een baby door de woestijn ploeteren raad ik af, maar met kids vanaf een jaar of zes is het mogelijk mits je goed voorbereid bent, niet te lang toert en alleen bij zonsopkomst of ondergang. Wij kozen voor een korte tocht per kameel.

Niet overslaan op je familiereis Marokko; Gorge du Todra

Met onze huurauto hebben we onze reis voortgezet richting Gorge du Todra. Gorge staat voor kloof, de Todra Kloof dus. Het betreft een kloof in het oostelijke deel van het Atlasgebergte, in de buurt van de stad Tinerhir.

De Todgha en de naburige rivieren hebben zich in de rots uitgesneden waardoor de kloof is ontstaan. De laatste 600 meter van de Todra kloof zijn de meest spectaculaire. De kloof versmalt hier op sommige plaatsen tot slechts 10 meter breed, met 160 meter hoge rotswanden aan beide kanten van de kloof. Heel spectaculair! Het is fantastisch om hier doorheen te rijden. Er zijn genoeg plekken waar je kunt stoppen en uitstappen om mooie foto’s te nemen. Kleine kinderen wel in de buggy vastzetten en de rem erop 😉

Voor ons was een dag voldoende om dit gebied te verkennen, we waren immers op doorreis naar Marrakech. Ook voor kinderen is een dag in de auto lang zat is onze ervaring.

Magisch Marrakech met kinderen; een must do!

Marrakech is de bekendste en meest bezochte koningsstad van Marokko. Le Riad Berbere is prachtig, maar zelf verbleven we in Riad Dar Vedra. Helemaal bovenin is een ruim opgezette family room, ideaal wanneer je met kinderen reist. Op verzoek kunnen ze ook heerlijke maaltijden klaarmaken. Is dit niet helemaal wat je zoekt? De mogelijkheden in Marrakech zijn eindeloos. Marrakech is een super leuke stad om met kinderen te bezoeken. Ik heb een blog geschreven met 10 tips en bezienswaardigheden voor gezinnen die van plan zijn om naar Marrakech te gaan! Dit zijn echt dé 10 must do’s in Marrakech met gezin!

Eindig je gezinsvakantie Marokko in Essaouira

Na zoveel indrukken is het heel fijn om lekker tot rust te komen in een rustig vissersdorpje als Essaouira. Het kustplaatsje doet veel authentieker aan dan Agadir, wat ervoor zorgt dat ook veel locals hier vakantie vieren. Dat zorgt voor een unieke vibe! Struin lekker door de straatjes, ontdek de pittoreske haven, ga shoppen in de medina, geniet van het strand of ga windsurfen. Dat laatste kun je hier heel goed! Maar speciaal voor jullie heb ik nog een blogartikel helemaal aan Essaouira gewijd, omdat ik het zó een bijzonder plekje vind. Lees hier de ultieme tips voor Essaouira met kinderen.

 

In Essaouira sloten we onze rondreis af. Het was de laatste stop voor we teruggingen naar Casablanca om daar een vlucht naar huis te pakken. Ik ben benieuwd of ik je hiermee heb kunnen inspireren.

Liever niet naar Afrika, maar wel naar Azië? Misschien is Bali dan interessant voor je, een eiland dat we gecombineerd hebben met Gili Air.

Veel reisplezier in elk geval!

 

 

 

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie