Interview | Toya Lauwers over El Port de la Selva

We houden van de nieuwe ervaringen die we opdoen met reizen, maar het oog wil ook wat. Daarom kiezen we voor stylish ingerichte B&B’s, hippe villa’s, stoere glampings of gave tree houses. Of dat nu in de Ardennen, Italië of Kroatië is, of in Argentinië, Zuid-Afrika of Canada. De vrouwen die we voor deze rubriek interviewen weten wat stijl is. Maar zijn hun vakanties net zo stijlvol en hip als hun Instagram life? Deze keer 10 vragen aan Toya Lauwers, die zichzelf omschrijft als moeder, coffee addict en fashion lover.

Toya werkt in de zorg en is getrouwd met haar grote liefde Jeff en heeft samen met hem 3 kindjes: Jef, Flor, Colette. Samen wonen ze in Antwerpen.

Hoe doe je inspiratie op voor een nieuwe reis/vakantie? Google, blogs, print, televisie of via vriendinnen? En waar boek je uiteindelijk: via een reisorganisatie of boek je alles zelf (los)?
“Jarenlang zijn we naar het huis van mijn vader aan zee gegaan, een heel fijne plek. Hier hebben we fantastische tijden beleefd, het is ook echt de happy place van onze kindjes. Maar we misten het echte vakantiegevoel. We willen meer reizen met kinderen. Dus heb ik mijn man voorgesteld om de kids mee op vakantie te nemen naar de plek waar ik vroeger altijd al kwam. Vond hij een super idee… Mijn inspiratie voor onze vakantie met kinderen komt dus uit mijn kindertijd! We boeken ons huisjes daar altijd via Interhome, wat echt een aanrader is!”

Welke travel essentials neem je mee en heeft elk (jong) gezin op vakantie nodig, ongeacht je naar een ver exotisch oord gaat of naar Vlieland? 
“Mijn travel essentials bestaan uit… zonnebrandcrème (heb ik standaard in mijn handtas zitten in het voorjaar en de zomer), mijn hoofdkussen (andermans kussen vind ik niet zo fris!) en iPads voor de kindjes of hun Nintendo’s. Halleluja voor die dingen, wij kunnen niet zonder als we reizen met kinderen!”

Reistips voor moeders

Heb je reistips voor andere moeders, die net als jij het vliegtuig in stappen voor een onvergetelijke familietrip? Hoe vermaak je je kids in het vliegtuig, wat is volgens jou hét geheim?
“Reistips voor in het vliegtuig kan ik niet geven, wel auto tips. We zijn namelijk met de auto naar Spanje geweest en dat ging onwijs goed. De kindjes waren zo lief! Ik was echt trots dat ze de rit zo goed doorstaan hebben. Dus daarom mijn tips: veel korte tussenstops maken zodat ze de beentjes even kunnen strekken. Zeker noodzakelijk voor kinderen die veel energie hebben. Je denkt misschien dat het de reis enorm vertraagt, maar hierdoor blijven ze wel veel meer relaxt, waardoor je je kunt focussen op de weg en uiteindelijk sneller bent. Nintendo’s zijn ook een must, evenals een DVD speller. En wat je misschien niet verwacht: gewoon het naar buiten staren vonden ze ook super. Het weer zien veranderen, al het nieuws langs de weg. Hier kun je zelfs een spelletje van maken!”

Veel moeders komen moe en soms zelfs gefrustreerd terug van vakantie. Alleen maar met de kinderen bezig, weinig tijd voor zichzelf. Wat doe jij om dit te voorkomen? Hoe ontspan je op vakantie?
“We hebben gelukkig altijd heel ontspannen vakanties. We zijn alle vijf strandhangers, dus van een middagje strand wordt iedereen blij. Onze kindjes zoeken diertjes tussen de rotsen, zwemmen wat en papa & mama liggen heerlijk te zonnebaden. Als we naar het dorp gaan combineren we dat meestal met een ijsje of iets lekkers op een terrasje. Wanneer we dorpjes willen bezoeken die wat verder weg liggen, kijken we van tevoren of het ook leuk is voor de kids. Je bent als een gezin op vakantie en dan hoor je met iedereen rekening te houden vind ik. Daarnaast heb ik het geluk dat we altijd twee weken weg kunnen. De eerste week zijn we met het gezin, daarna komt mijn moeder een weekje over. Dan ga ik lekker met haar shoppen en doet papa iets avontuurlijks met de kinderen. Dit jaar hebben ze een avontuurlijke boottocht gemaakt!”

Hoe ziet een typische vakantiedag er voor jullie uit? Houden jullie van actieve bezigheden, zoals fietsen, kajakken, wandelen? Of brengen jullie liever de dagen door op het strand of bij het zwembad nippend aan een cocktail?
“Héél ontspannen…. Laat ontbijten, naar het strand gaan, siësta houden, veel en LEKKER eten en het dorpje (nog eens) bezoeken. Soms kiezen we ervoor om andere dorpjes te ontdekken, maar alleen als we zin hebben.”

Waar ging de laatste reis met je gezin naartoe en waarom heb je voor juist die bestemming gekozen?
“Naar Spanje: El Port de la Selva. Ik bracht daar de zomers in mijn kindertijd door en was er altijd heel gelukkig. Dit wilde ik mij kinderen ook laten ervaren. Toen ik ze er zag lopen leek het wel of de tijd 18 jaar teruggespoeld werd. Heel bijzonder!”

Bezienswaardigheden El Port de la Selva

Wat zijn daar dé bezienswaardigheden en welke leuke hotspots raad je aan? Denk aan relaxte beach clubs, kidsproof restaurants, fijne accommodaties, hippe winkels, etc.
“In het dorp zelf is er niet echt veel te doen, er is bijna geen toerisme (houd ik ook niet van). Er is een gezellige, idyllische vissershaven. Maar ik kan wel iets in de omgeving aanraden. Cadaques is een ontzettend leuk stadje met veel leuke winkels. En Compartir is echt een dikke aanrader om te gaan eten!”

Vakantie in eigen land: welke stad/dorp/camping/B&B/hotel/beach club/natuurgebied in Nederland is volgens jou dé ontdekking van het jaar en zou iedereen moeten bezoeken?
“In eigen land, België dus, gaan we naar zee en de Ardennen. We hebben het geluk dat mijn beiden ouders daar een huisje hebben. In de Ardennen luieren we echt, super relaxt! Soms maken we een tripje naar het stadje Durbuy, eten we een wafel en drinken we iets. Afgelopen jaren hebben we als gezin een nieuwe traditie gecreëerd in de Ardennen, namelijk het maken van een groot kampvuur. Blijft leuk! Wanneer we in het familiehuisje aan zee zijn, gaan we lekker naar het strand (ook in de winter!) en dan maken we lange strandwandelingen, zoeken we stenen en schelpjes. Tip: Nieuwpoort aan Zee heeft een grote winkelstraat!”

Wat is de mooiste plek waar je ooit geweest bent en waarom? Waarom zouden onze lezers/volgers die bestemming zelf ook moeten ontdekken?
“Ik houd het graag ‘onontdekt’ en niet toeristisch, maar de mooiste plek voor ons is toch wel Port de la Selva! Dat is persoonlijk, omdat er enorm veel geluk en geschiedenis van mij en ons gezin daar ligt. Echt mijn favoriet, heeft voor altijd een speciaal plekje in mijn hart!”

Welke landen staan er nog op je/jullie travel bucketlist?
“Reizen met kinderen blijft bijzonder, dus als de kindjes wat ouder zijn willen we graag naar Afrika gaan, safaritochten maken en dieren spotten! New York staat ook op mijn wishlist! En hopelijk nog veel citytrips met manlief, dat proberen we toch elk jaar weer eens te doen. Al is het maar Amsterdam, vanuit Antwerpen maar een paar uurtjes rijden. Eventjes met z’n tweeën weg doet wonderen!”

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie