Reizen met 4 kinderen

Interview | Reizen met groot gezin, Rosalie Voortman doet het!

We houden van de nieuwe ervaringen die we opdoen met reizen, maar het oog wil ook wat. Daarom kiezen we voor stylish ingerichte B&B’s, hippe villa’s, stoere glampings of gave tree houses. Of dat nu in de Ardennen, Italië of Kroatië is, of in Argentinië, Zuid-Afrika of Canada. De vrouwen die we voor deze rubriek interviewen weten wat stijl is. Maar zijn hun vakanties net zo stijlvol en hip als hun Instagram life? Deze keer 10 vragen aan Rosalie Voortman uit Lith!

Rosalie is ondernemer en mama van vier meiden: Live (6), Mae (5), Sue (3) en June (1). Een gezellige, drukke boel!

Hoe doe je inspiratie op voor een nieuwe reis/vakantie?
“We boeken altijd alles zelf. Vaak hoor je via via wat leuke plekjes zijn en ga je daarop verder online zoeken. Laats werden we geïnspireerd door mooie foto’s uit Sardinië, dus dat staat nu ook op onze lijst van toekomstige bestemmingen. Waar we dan exact heen willen weten we nog niet, maar dat komt vast goed.”

Zoek en boek je alles los, of kies je voor een kant-en-klaar pakket bij een vakantieaanbieder?
“We boeken meestal alles los, we houden er van om zelf de touwtjes in handen te hebben. Dat is overigens met zoveel kinderen wel een stukje lastiger. Je trekt niet meer zoveel rond en het is vooral belangrijk dat de kinderen zich vermaken om zelf ook aan vakantie toe te komen. We hebben in het verleden onze reis naar Aruba als all inclusive reis geboekt, dit scheelde enorm in kosten namelijk. Zelfs als we daar niet zouden eten was het nog goedkoper dan alles los boeken. Ook omdat we altijd vrij last minute te werk gaan.”

Welke travel essentials neem je mee en heeft elk (jong) gezin op vakantie nodig, ongeacht je naar een ver exotisch oord gaat of naar Vlieland?
“We nemen altijd de iPad mee, EHBO kistjes met daarin nog wat extra dingetjes voor de mini’s, knuffels natuurlijk, camera. Verder nemen we niet zoveel mee, mochten we ergens op misgrijpen (wat we altijd doen) dan wordt het daar aangeschaft. Travel light, zullen we maar zeggen!”

Doen jullie alles samen op vakantie of ga je ook wel eens een uurtje alleen de hort op? En zo ja, wat ga je dan doen? 
“We doen niet alles samen, veel wel natuurlijk, maar een boodschap of even shoppen doe ik ook op vakantie en dan het liefst zonder man en kinderen. Activiteiten waar de jongste twee nog te klein voor zijn worden wel opgesplitst, dat is dan ook meer uit praktisch oogpunt. Over het algemeen worden in de vakantie alle activiteiten wel samen gepland. Wel zo gezellig.”

Hoe ziet een typische vakantiedag er voor jullie uit?
“Strand is ons ding sinds we kinderen hebben. We zouden wel heel graag wat meer actieve activiteiten plannen, maar met een dikke buik of kindjes die nog niet kunnen lopen en veel moeten slapen is (kan) een activiteit best lastig zijn. En dus zijn we genoodzaakt om ons op het strand terug te trekken en af een toe een stad/dorp te bezoeken of iets anders te gaan doen waar iedereen blij van wordt. Dat vinden we op dit moment niet erg, de kindjes worden vanzelf ouder en dat geeft ons ook meer vrijheid.”

Waar ging de laatste reis met je gezin naartoe en waarom heb je voor juist die bestemming gekozen? En wat zijn
daar dé bezienswaardigheden?
“We zijn de laatste keer gewoon in Nederland op vakantie geweest met de vouwwagen die we geleend hadden van een vriend. We waren eigenlijk niet van plan om op vakantie te gaan in verband met werk. Maar op het laatste moment konden we toch nog twee weken weg. Na een avondje online zoeken naar een leuke buitenlandse bestemming, kwamen we erachter dat ons keuze enorm was bepekt. Het was op dat moment natuurlijk hoogseizoen en wij waren erg last minute. We moesten naar andere bestemmingen gaan kijken. Mijn vriend ging vroeger altijd met zijn ouders naar Zeeland en na een avond zoeken zijn we uiteindelijk in Domburg beland. Omdat we weer laat waren met boeken waren alle leuke kleine campings vol. Daarom werd het Roompot. Ik moet zeggen dat het ons uiteindelijk alles is meegevallen en ook de mascotte die Roompot heeft was geen overdreven luxe. De twee oudste meiden vonden de knutselclub en de minidisco zó leuk dat wij even van ons drankje konden genieten op ons meegebrachte terras (eerste keer kamperen, alles meegenomen van thuis). Het was de eerste keer dat we met het gezin gingen kamperen en doordat het de eerste twee weken 25-30 graden was, hebben we ons echt even in het buitenland gewaand. Elke dag aan het strand mosselen eten met een flesje wijn en zandkastelen bouwen, rondje Domburg maken op dinsdag avond (markt).”

Niet nog een keer
“Hoe leuk het ook was; we zouden er nog niet nog een keer naartoe gaan. Niet helemaal ons ding zo’n camping in Nederland. De eerste twee dagen na aankomst heeft het zo enorm hard geregend dat onze hele voortent van binnen nat was, toen zagen we het even niet zitten. Maar één van de redenen waarom we uiteindelijk toch voor Koos en zijn minidisco hebben gekozen, was omdat we daar eventueel nog wat binnen activiteiten zouden kunnen doen bij slecht weer. Dat kwam die eerste dagen goed uit. Het weer werd vervolgens veel beter, maar het kan zo wisselvallig zijn. Alleen daarom al kiezen we voortaan weer voor een buitenlandse bestemming.”

Zijn er hotspots in binnen- of buitenland die je aanraadt?
“Kan van alles zijn! Ik wil blijven ontdekken, daarom komen we bijna nooit twee keer op dezelfde plek. In Domburg hebben we ons goed vermaakt bij strandtent Oase. In Kijkduin zijn ook veel leuke strandtenten, daar gaan we heen als we bij mijn zus zijn die daar woont. Kijkduin is bijna een hotspot op zich! Als we in de buurt van onze eigen woonplaats blijven, gaan we naar Bar Buiten in Oss, daar heeft een vriend van mij een barretje gemaakt aan de Geffense plas. Heerlijk kneuterig.”

Vakantie zonder kinderen: go or no go?
“We zijn in 2015 vier dagen weg geweest zonder kinderen. Ons bedrijf bestond toen 10 jaar en dit hebben gevierd door ons personeel met aanhang mee te nemen naar Kuusamo, Fins Lapland. We hebben twee dagen op een sneeuwscooter rondgetrokken. Wat was dat een geweldige ervaring! Een dag oefenen en de tweede dag vertrokken voor een zes uur durende tocht naar de Russische grens. IJsvissen (geen vis gevangen), snowboarden, huskeytocht; het was echt te gek! Grappig weetje over die sleetochten met huskeys; dat kan nog best vies zijn, omdat die honden gewoon piesen en kakken terwijl ze rennen. Dat krijg je dus mooi in je gezicht, haha!”

Wat vind je van verre bestemmingen met kinderen, zoals Azië, Midden-Amerika of nog verder weg?
“We zijn zeven jaar geleden voor het eerst naar Thailand geweest, dat is ons zo goed bevallen! We willen er graag nog eens met de kinderen heen, maar dan moet onze jongste wel zelfstandig kunnen lopen en praten. Na die reis zijn we naar Vietnam geweest, ik was toen twintig weken zwanger, en daar hebben we net als in Thailand op eigen houtje (met Lonely Planet) rondgereisd en alles op het laatste moment ter plekke geboekt. Fantastisch!”

“In Vietnam zijn we begonnen in Hanoi en via Ho Chi Min in het zuiden, doorgereisd naar Phu Quoc. We hebben oud en nieuw gevierd in de bergen van Khe Sahn. Niet veel van meegekregen overigens, want we lagen om 22.00 al te slapen! We hebben veel oorlogsmusea bezocht in Vietnam, zo ook de ondergrondse tunnels. Erg indrukweekend. Vanaf Hue zijn we naar Hoi An gegaan. Dat was een hele mooie driedaagse motortour langs alle bezienswaardigheden, zoals de tunnels, Khe sahn en Da nang. Veruit de tofste ervaring van die vakantie. Zoveel vrijheid! Dat soort dingen hopen we ooit nog met de kinderen te doen. Dus verre reizen met kinderen sluiten we zeker niet uit!”

Als geld geen rol speelt en je mag met je gezin een wereldreis maken, waar zouden jullie dan naartoe gaan?
“Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika, Zuid Amerika. We willen heel graag naar Australië om met een camper een week of zes (of langer) rond te trekken met de kids. Nou moet ik zeggen dat we ons daar ook nog niet echt in verdiept hebben, omdat we het voorlopig toch niet gaan doen, maar het staat wel op ons lijstje van eerste verre reis met het hele gezin. Iets moois om naar uit te kijken!”

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie