Blog | Familyproof festivals over de hele wereld – dit zijn ze!

Festivals, ik ben er gek op! Ik mag dan wel moeder zijn, maar ik voel me echt nog niet te oud om er elk seizoen een aantal mee te pakken. Van mei tot en met september een stuk of drie a vier. En dan pakken we in oktober nog een feestje mee met het Amsterdam Dance Event. Van creatief (Valtifest) tot groots (Day at the Park). Om af te sluiten (of weer opnieuw te beginnen) met een klein festival (Wintercircus) op Nieuwjaarsdag. Kortom: in een jaar tijd gaat er aanzienlijk wat budget op aan festivals.

Je moet dus zeker niet denken dat festivals niet meer mogelijk zijn wanneer je kids hebt. Je kunt ze zonder je kroost bezoeken, of mét. Sterker nog, er zijn tig festivals, wereldwijd, die je juist met kinderen zou moeten meemaken! Minder hard partyen misschien, maar wel veel cultuur, new friends en ervaringen opdoen. Dit zijn, naar mijn idee, de leukste kindvriendelijke festivals!

Dit zijn de leukste kindvriendelijke festivals ter wereld!

Chinees Nieuwjaar – China
Heel anders dan het Nederlands Nieuwjaarsfeest, op een heel ander moment ook overigens. Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het wordt traditioneel gevierd met drakendansen en leeuwendansen en vooral veel eten. Héél veel eten. Deze feestelijke periode eindigt met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Uitgedoste kostuums, explosieve dansen, hysterische feestverlichting en een explosie aan kleur; je kijkt er je ogen uit. Kinderen dus helemaal!

Pingxi Sky Lantern Festival – Taiwan
Het lantaarnfeest (of festival genoemd) is eigenlijk het einde van het Chinese Nieuwjaar (zie hierboven). Dat vindt plaats op de 15e dag van het nieuwe jaar volgend de Chinese kalender, maar kan beschouwd worden als een op zichzelf staand festival. Op deze dag wordt suikersoep gegeten, een traditioneel soep-dessert als nagerecht. Ook hangen overal lampionnen voor de deur, ook bij families thuis. Behalve in Taiwan wordt dit feest ook in China, Korea en Japan gevierd.

Harbin International Ice and Snow Festival– Harbin, China
Eén van de grootste ijs- en sneeuwsculpturenfestivals ter wereld. Het festival wordt al sinds 1965 gehouden in de Chinese stad Harbin. Geen lullige sneeuwpoppen of dieren van sneeuw, nee heuse bouwwerken die hoog boven je uit torenen. Dus ouders, kleed je warm aan en trotseer de kou. De kinderen zullen het te gek vinden!

Venetiaans Carnaval – Venetië, Italië
Zo bijzonder en mysterieus. De maskers en kostuums zijn ware kunstwerken, gemaakt volgens eeuwenoude tradities en echte ambacht. Een genot om naar te kijken! Voor kinderen is het gewoon één groot verkleedfeest. Koop een maskertje voor ze en ze doen vrolijk mee!

Burning Man –Black Rock Desert, Nevada, USA
Niet iedereen zal dit festival als kindvriendelijk bestempelen, maar omdat kunst & creativiteit hier een belangrijk onderdeel zijn zet ik ‘m toch op dit lijstje. Dit zijn namelijk aspecten die ik zelf heel belangrijk vind in de opvoeding, omdat dit het leven verrijkt en het kinderen leert om met een open blik naar de wereld te kijken. Ik ben er zelf nog niet geweest (met de nadruk op nog!), maar ik heb genoeg foto’s gezien en verhalen gelezen van gezinnen die hier geweest zijn om te weten dat het kan.

Midsommarfest – Sweden
Naast Kerstmis is Midsommarfest de belangrijkste nationale feestdag in Zweden. Het wordt gevierd vanaf de namiddag, maar gaat door tot diep in de nacht (soms zelfs de hele nacht). En ja, ook kinderen zijn erbij, het is juist een typisch familiefeest. Midzomernacht vindt plaats op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni valt. Maar wat vieren ze eigenlijk? In het hele land wordt op dat moment de langste dag geëerd. Op sommige plekken in Zweden gaat op die dag de zon zelfs helemaal niet onder. Eten, drinken en dansen; dat is waar het om draait tijdens Midzomernacht. Zelf ook meedoen? Drapeer een bloemenkrans in je haar, dans mee rondom meibomen, probeer wat Zweedse liederen mee te zingen en gooi ongezoete kruidendrankjes achterover. En als je dan toch bezig bent, probeer dan Sill: traditioneel ingelegde haring, meestal geserveerd met aardappelen, bieslook en zure room. Have fun!

Holi – India
Holy moly, wat is dit een leuk feest! Het meest kleurrijke festival ever, dat elk jaar gevierd wordt door alle Hindoes wereldwijd. Wanneer de lente aanbreekt en de boeren de goden danken voor hun oogst, in maart, kun je het echte traditionele India meemaken. Op dit moment vindt er geen onderscheid plaats tussen bevolkingsgroepen. Man, vrouw, arm of rijk, jong of oud; iedereen is één en dat wordt gevierd. De oorsprong van het feest gaat ver terug in de tijd. Het komt erop neer dat het goede sterker is dan net slechte en dat is een feestje waard. Hoe? Iedereen gooit met kleurpoeder, amber en kleurwater naar elkaar én in de lucht. Het resultaat: een kakafonie van kleuren, geluiden en geuren. Té leuk!

Albuquerque International Balloon Fiesta – New Mexico, USA
Oktober is in het centrale deel van de Verenigde Staten een maand dat in het teken staat van de luchtballon. Het festival in Albuquerque is één van de grootste en meest belangrijke en werd in 1972 voor het eerst georganiseerd. Het is tegenwoordig een internationaal event waar jong én oud op afkomt. De grootste ballonmanifestatie ter wereld, die alle, zo schijnt het, Europese proporties te boven gaat. Meer dan 900 luchtballonnen en 100 ballonnen in speciale vormen en formaten stijgen het magische luchtruim in. Uniek om te zien!

Gay Pride Parade – Amsterdam, Nederland
Ik sluit dit mooie lijstje af met één van de leukste gratis festivals in Nederland, namelijk de Gay Pride. Een openminded, kleurrijk en creatief festival. Precies wat ik belangrijk vind om mijn dochter mee te geven in het leven. Alles kan en mag; als zij zich er maar goed bij voelt en gelukkig is!

Foto: Google.

 

 

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie