Blog | Met het hele gezin naar de Kerstman deze winter

Eén van de leuke dingen aan kinderen: ze geloven in sprookjes. En dat maakt de wereld een stuk gezelliger en kleurrijker. Misschien ben ik zelf ook nog wel een groot kind, want de winter is mijn favoriete jaargetijde. Misschien door de warme, kneuterige en huislijke sfeer? Mooie jeugdherinneringen aan Sinterklaas en de Kerstman dragen hier ook zeker aan bij. In december heb ik het gevoel dat ik in één groot sprookje leef (behalve wanneer ik bij de Sligro of AH mijn kerstboodschappen moet inslaan samen met de rest van Nederland). Mijn hysterie voor kerst (ik weet nu al hoe ik onze tafel ga dekken voor het kerstdiner) komt hier ook vandaan denk ik. Heerlijk vind ik het!

Scandinavië
In Scandinavië wordt Kerst groots gevierd. Over sprookjes gesproken; in Zweden waan je je echt in winterwonderland met al die idyllische rode huisjes, versierd met kransen in lichtjes en overal sneeuw om je heen. Fantastisch! Maar ook in Denemarken is Kerst heel belangrijk, omdat dit misschien wel het meest hygge moment is van het jaar. Hygge? In Denemarken gaat men er van uit dat het onmogelijk is om het begrip hygge te vertalen. Toch komt de betekenis van het Nederlandse begrip gezelligheid een beetje in de buurt. Net als het Nederlandse gezelligheid heeft hygge te maken met gezelschap, een sfeer of een bepaald type interieur. De Denen beschouwen hygge als een van de belangrijkste uitdrukkingen van de Deense mentaliteit en volksaard. Het is dus iets typisch Deens en een onderdeel van hun identiteit. Voor veel Denen is julehygge, de gezelligheid rond Kerstmis, een van de hoogtepunten van het jaar. Kerst wordt daar dus groots gevierd! Hoe ik dit allemaal weet? Ik heb onlangs het boek Hygge van Meik Wiking gekocht, omdat ik erg geïnteresseerd ben in de Deense kunst van het leven. Maar dat even terzijde!

Lapland
In Lapland kunnen ze er ook wat van, want dáár woont de echte Kerstman. Ja mensen, de Kerstman en zijn rendieren woont niet eens zo ver hier vandaan. Dus heb je nog geen plannen voor deze winter? Of voor de kerstvakantie bijvoorbeeld? Bezoek dan de Kerstman in (Fins) Lapland! De gezellige man woont in Rovaniemi om precies te zijn. Er is hier zelfs, speciaal voor hem (en jullie natuurlijk) een Santa Claus Village gebouwd. Heel leuk om met de kids te bezoeken, want het is eigenlijk een soort winters pretpark. Schud de Kerstman een handje, verstuur vanaf deze mooie plek je kerstkaarten met een stempel van de échte Kerstman, ga met hem op de foto of shop in zijn winkeltje. Nu mini me wat ouder wordt, zou ik er graag met haar naartoe willen!

Skiën en meer
Fins Lapland heeft naast een bezoek aan de ‘echte’ Kerstman nog veel meer te bieden natuurlijk. Er zijn verschillende organisaties die naar Rovaniemi afreizen, zoals Voigt Travel en Buro Scanbrit. Zij zijn echt gespecialiseerd in reizen naar Lapland. Maar je kunt ook gewoon via Kras een vakantie boeken.  Zelf heb ik met Voigt Travel een mooie reis gemaakt naar het ruige oosten van Fins Lapland, naar Ruka om precies te zijn. Daar heb ik een uitgebreid reisverslag over geschreven.

Lapland leent zich natuurlijk heel goed om te skiën. Het is misschien wat minder uitgebreid dan de grote skigebieden in Oostenrijk of Frankrijk, maar ik heb nergens mooier geskied dan hier. Wat een uitzicht! Ook bijzonder: ik had de piste voor mij alleen. Er zijn echter nog veel meer winterse activiteiten om te ondernemen, als je de Kerstman eenmaal ontmoet hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van ijsvissen, een sneeuwscootersafari, sneeuwschoenwandelingen, het Noorderlicht najagen….en ontelbare keren de sauna of jacuzzi induiken natuurlijk!

Ons bezoek aan Lapland was echt één van de hoogtepunten van 2016. En het smaakt naar meer. We willen sowieso nog eens die kant op gaan met onze dochter, als ze iets ouder is. We doen haar (en onszelf) een groot plezier met een bezoek aan de Kerstman in Rovaniemi. Maar we zouden ook heel graag nog een keer met z’n tweeën gaan. Nog verder, nog meer afgelegen en nóg ruiger. Wordt vervolgd!

 

Deel met een vriend of vriendin:
1Reactie

Geef een reactie