Blog | Waarom op reis gaan tijdens je zwangerschapsverlof een topidee is

Onlangs las ik een interview met Karen Edwards, een Amerikaanse die haar zwangerschapsverlof gebruikt heeft om de wereld rond te reizen. Haar avonturen heeft ze vastgelegd in de vorm van een blog: travelmadmum. Erg inspirerend! En stof tot nadenken… Ik heb tijdens mijn verlof niet veel gedaan. Al had ik het gewild… Als ondernemer zijnde ben ik tot 4 weken voor de uitgerekende datum doorgegaan met werken (en dat is nog luxe eigenlijk), maar vervolgens beviel ik na 2 weken van een mini meisje. De maanden daarna waren behoorlijk pittig. Zorgen voor een meisje dat heel klein en (te) licht was, verborgen reflux had en ontzettend veel huilde. Ik had dus wel wat anders aan mijn hoofd! Zou ik het bij een eventuele volgende misschien anders doen? Ik kan in elk geval 10 goede redenen bedenken om dan wél op reis te gaan tijdens mijn zwangerschapsverlof!

 1. Geen kraamvisite 
  Misschien ben jij iemand die het héél leuk vindt dat je oudtante of ex-collega naar je kleine spruit komt kijken, maar ik zat alles behalve op een roze wolk en had echt géén zin in kraamvisite. Daarom hebben wij bijvoorbeeld heel bewust na 5 weken een kraamfeest georganiseerd. Alles in een keer en geen rommel thuis!
 2. Echt quality time 
  De eerste periode kan best wel heftig zijn. Veel mensen over de vloer, goed bedoelde adviezen. Onbewust word je soms toch afgeleid door allerlei externe factoren. Wanneer je als gezin op reis gaat beleef je pas écht quality time met elkaar. Misschien dat de roze wolk dan ook echt als een roze wolk ervaren wordt!
 3. Niks moet, alles mag 
  Ontzwangeren op jouw manier, hoe fijn is dat? Als je ervoor kiest om het land uit te gaan, kun je alles op jouw manier doen. Niks moet en alles mag. Geen zin om te socialisen? Geen enkel probleem, want je krijg toch geen kraamvisite op bezoek waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten. De hele dag in joggingpak lopen? No worries, alleen maar handig op reis!
 4. Leren van andere culturen 
  Wat kun je leren van moeders uit Noorwegen of Zweden? Zwangerschapsverlof is daar heel anders geregeld dan hier (een jaar vrij, een jaar!). Ook is het daar heel normaal om baby´s in de gezonde buitenlucht te laten slapen (heb ik in NL ook gedaan trouwens). Het kan heel leerzaam zijn om mee te kijken met moeders in andere landen. Wat hier `normaal´ is, doen ze in het buitenland misschien wel heel anders!
 5. Veel aanspraak  
  Zeker in Aziatische landen leg je makkelijk contact wanneer je met kinderen reist, vooral blondjes trekken de aandacht! Erg fijn als je s´avonds aan huis gekluisterd bent, of dat nu een hotel, AirBnB accommodatie of bungalow is, dan kun je misschien nog ´s mede reizigers of locals uitnodigen.
 6. Reizen met baby is makkelijker dat met peuters 
  Over het algemeen is reizen met een baby gemakkelijker dan met peuters of kleuters. Ze slapen veel en doen niet moeilijk over een tempel, museum, kerk, moskee, ruïne of synagoge. Hup, in de draagzak (zie foto van Artipoppe) en gaan. Peuters of oudere kids moet je wat meer vermaken en hebben simpelweg geen zin om iets cultureels te doen. Maar let op, ik zeg niet voor niets over het algemeen. Onze baby van (destijds) 6 maanden oud had er ook weinig zin in. Combinatie van verschillende factoren: niet goed tegen hitte kunnen, slecht appartement zonder airco, geluidsoverlast, niet kunnen slapen. Bye bye holiday.
 7. Gratis reizen 
  We blijven Hollanders hè, alles wat gratis is, is mooi meegenomen. Tot twee jaar vliegt je baby gratis of tegen een minimaal tarief mee. Je betaalt ook vrijwel nooit iets extra´s voor je hotelkamer, misschien een kleine bijdrage voor een bedje, maar that´s it!
 8. Me­-time 
  Thuis loopt alles door, ook tijdens je zwangerschapsverlof. Eerst is er de kraamhulp om te ontzorgen, maar voor je ´t weet is ze weer weg. Ook de papa´s zijn meestal na een aantal weken wel weer aan het werk. Wasjes draaien, boodschappen doen, voedingen, luiers verschonen, consultatiebureau bezoeken, verlate kraamvisite, koken, opruimen, schoonmaken; alles komt op jou aan. Wanneer je op vakantie of op reis bent, heb je eigenlijk veel meer tijd voor jezelf. Veel van deze taken worden namelijk voor je gedaan, of besteed je alsnog uit. Ook voedingen en diaper changes verdeel je met manlief. Ik zou zeggen, pak een goed boek, bestel een cocktail en geniet van je me-time! Enne…mocht je echt niet weten hoe me-time eruit ziet tijdens een reis/vakantie? Ik heb er een blog met 5-stappenplan over geschreven!
 9. More for less 
  Omdat je met een baby reist staat iedereen voor je klaar, krijg je hulp uit onverwachte hoek en krijg je simpelweg meer voor elkaar. Een grotere kamer, speelgoedjes van andere reizigers, extra eten; voor je het weet heb je een schare fans om je heen opgebouwd waar je op een eerlijke en vriendelijke manier van kunt ‘profiteren’.
 10. The time is now 
  Nu kan het, je hebt voor het eerst een langere tijd achter elkaar vrij! Ik zeg doen, want je krijgt niet snel de kans om weer voor een aantal maanden weg te gaan zonder gedoe op je werk.

Deel met een vriend of vriendin:
Geen reactie's

Geef een reactie