Blog | “Een verre reis maak je alleen maar voor jezelf”

Dat én ander commentaar van minder avontuurlijke mensen

Tja, de meningen zijn nogal verdeeld als het gaat om reizen met kinderen. Ik ben zelf een vrij openminded persoon, nieuwsgierig ook, en heb zonder kids ook al behoorlijk wat verre reizen gemaakt. Dat zorgt er misschien voor dat je minder beren op de weg ziet. Het scheelt natuurlijk ook als je partner een flexibele instelling heeft. Of gewoon lekker meegaand, behulpzaam en lief is, zoals die van mij. Mijn dromen zijn zijn dromen.. Ja ik weet het, I am a very lucky lady!

Toch krijgen wij ook gekke reacties te horen als we vertellen wat onze plannen zijn. De meest hilarische (want zo beschouw ik het maar), die wij of reislustige vrienden van ons gehoord hebben, heb ik hier op een rijtje gezet.

“Een verre reis maak je alleen maar voor jezelf”
Really? Reizen als gezin voegt zóveel toe aan het leven, maar ook de opvoeding. Reizen maakt nieuwsgierig, sociaal, dankbaar en creatief. Je laat je kinderen zien dat andere kinderen het veel slechter hebben dan zij. Hier leren ze van. Ook brengt het een gezin dichter bij elkaar.

“Lekker egoïstisch om ver op reis te gaan”
Waarom? We hebben potdorie het hele jaar hard gewerkt en bovendien betalen wij de vakantie, niet de kids. Mogen wij dan misschien een bestemming uitkiezen waar wij graag naar toe willen?

“Waarom zou je dat doen?”
Waarom niet?

“Als je kind blij is, ben jij dat ook. Daarvoor kun je ook in Nederland blijven”
Andersom geldt hetzelfde. Als mama blij is, is kindlief dat ook. Je moet mij niet neerzetten op een camping in een Nederlands ‘straatje’, waar ik s’avonds op witte plastic stoeltjes frikadel of pizza moet eten met op de achtergrond Frans Bauer. Hel! Ik wil dat we allemaal genieten op vakantie, wij ouders dus ook.

“Vliegen is niet goed voor een kind”
Says who? Ik heb, net als alle moeders, het beste met mijn kind voor. We bereiden ons zo goed mogelijk voor. Maar dat vliegen niet goed zou zijn, is onzin. Vliegen is niet goed voor het milieu, maar voor een mens (ja, ook een kind is een mens!) geen enkel probleem.

“Reizen past niet binnen de 3R’en”
De reis zelf is spannend en soms uitputtend ja. Maar als we eenmaal op de bestemming zijn, pakken we echt wel onze rust. Ook de dagindeling is ongeveer hetzelfde als thuis. We zorgen ervoor dat ons kind goed eet en op tijd slaapt. Waar we vroeger zo ongeveer om de dag weer vertrokken naar een nieuw avontuur, blijven we nu wat langer op dezelfde plek. De 3 R’en kun je overal toepassen mensen!

Reizen is gevaarlijk
Het verkeer thuis ook, maar je gaat toch nog steeds de deur uit? Mijn moeders zakken zijn wel eens gerold in Spanje. Ik ken iemand die beroofd is in Amsterdam. Het kan overal gevaarlijk zijn, met de nadruk op kan. Het hoeft niet gevaarlijk te zijn. Als je je gezond verstand gebruikt en geen onnodige risico’s neemt, hoeft er niks te gebeuren. Kijk goed om je heen en vertrouw op je intuïtie.

Tja mensen, wij trekken gewoon niks van al het commentaar aan. We gaan gewoon. Doe wat goed voelt, of dat nou een Roompot vakantie is (niks mis mee, voor ik daar ook weer commentaar op krijg!) of toeren door Zuid-Amerika. Enjoy the adventure!

Deel met een vriend of vriendin:
Tags:
1Reactie

Geef een reactie